Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle annenin ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasın sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.
T.C. anayasası 1982 Aile ortamı; sıcak, sevgi dolu ve özverilidir.
Mutluluk ve acının birlikte paylaşıldığı bir ortamdır.
İnsanlık tarihinin vazgeçilmez kurumlarından biri olan ve çok önemli görevler üstlenen aile kurumu, bugünde önemini sürdürmekle beraber, gelişen ve değişen sosyal yapıya paralel olarak bazı problemleri de bünyesinde taşımaktadır.
Ne var ki, söz konusu problemlerin çözümü noktasında da en fonksiyonel kurumların başında yine aile gelmektedir.
Aile üyelerinin rolleri ve statülerindeki değişim; tarihi süreci içerisinde ailenin dönüşümüne etki etmiş, sosyal devletin ise oluşan yeni duruma müdahil olması, bireysel sosyal politikalara önem vermesiyle gerçekleşmiştir.
Toplumsal değişim sürecini incelediğimizde son yüzyılın insanlık tarihinin en hızlı değişen dönemi olduğunu görmekteyiz. Toplumlarda yaşanan bu değişimler olumlu ya da olumsuz kesin yargılar içermemelidir.
Çünkü bu değişimler farklı gruplara, sınıflara, ideolojilere ve insanlara göre yansımaları farklı olan olgulardır. Sosyolojinin önemli araştırma konularından olan aile kurumunu da bu değişimlerden etkilemektedir.
Herhangi bir toplumda meydana gelen köklü değişimler o toplumdaki aile biçimlerini şekillendirir. Bu çalışma tek ebeveynli aile, çocuksuz çekirdek aile ve boşanma konularını yakın gelecekte gerçekleşmesi muhtemel değişimler bağlamında ele almaktadır.
Sonuç olarak Türk aile yapısına yönelik değişimler oldukça hızlı gerçekleşmekte ve bu durumda toplumsal problemlere sebebiyet vermektedir. Aile yapısındaki bu hızlı değişimden kaynaklı toplumsal sorunların nereye evirileceğini önceden tahmin etmek ve ona göre sosyal, ekonomik ve demografik güncel politikalar geliştirmek toplumsal yapıyı korumada etkili bir önleyici tedbir olacaktır.
Günümüz toplumlarında yaşanan hızlı değişim ve dönüşümler, yönetim, bilim, ekonomi vb. birçok alanı etkilediği gibi bilgi ve iletişim teknolojilerini de etkilemiştir.
Özellikle son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmelerle birlikte internetin kullanımı da yaygınlaşmaya başlamıştır. İnternetin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya platformları da gündelik hayatın en önemli ve vazgeçilmez parçalarından biri haline gelmiştir.
Bireylerin sözlü ya da yazılı şekilde iletişim kurmasını sağlayan sosyal medya platformları, birçok alanda etkisini göstermektedir.
Bu platformlardan toplumun en küçük sosyal kurumu olan aileler de etkilenmektedir. Aile yapısının ve ailenin sahip olduğu temel değerlerin değişmesine neden olan sosyal medya platformları her geçen gün tartışma konusu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sosyal medya birçok ülkenin aile yapısını etkilediği gibi Türk aile yapısını de etkilemekte ve özellikle aile içi iletişim, mahremiyet, boşanma ve çocuklar üzerinde olumsuz etkilerin yaşanmasına neden olmaktadır.
Hoşça kalın Dostça kalın ama gönül kapınızı asla kapatmayın.