Bir coğrafyanın “vatan” olarak insanına yakışması, “insanının” da o coğrafyaya ya kısması eşine az rastlanan bir durumdur. Anadolu, bu yanıyla birçok coğrafyadan daha şans lığdır. Çünkü vatan dendiğinde, Anadolu’da yaşayan insanın gönlü yerinden oynar.
     

“Vatan sevdası” sevdaların en büyüğü olarak görülür. Yaşadığı toprakları, bütün varlı sahiplenip, özlemini, acısını, sevincini, insanî bütün değerlerini bir fidan gibi, bin bir emekle yetiştirenlerin yaşadığı yerdir, Anadolu.

Sahip olduğu kültürün kaynağına bakıldığında, hoşgörüyü, merhameti, acıyı ve sevgiyi paylaşmayı buluruz. 

Anadolu, sadece kimliklerin değil, aynı zaman da gönüllerin de akraba
Olduğu bir toprağın adıdır.

Bir toplumun, kendine ait kültürünü en iyi yansıtan yazısı ve edebiyatıdır. Bu edebiyat toplumun sözüne, sesine, selamına, haline etki eder, Anadolu’da dağın, taşın, toprağın, ağacın, yokuşun, ırmağın, neyi sayarsanız sayın her şeyin dili ve kulağı vardır. 

Buna mukabil, ata sözlerimizin, deyimlerimizin, türkülerimizin, şarkılarımızın deyişlerimizin hikâyeleri vardır.

Anadolu’da insan; dağla, taşla dertleşir, halleşir. Irmağın, şehrin, köyün, sokağın sakladığı hikâye aslında bu toplumun değerlerini barındırır. 

Bu değerler sözle beyan edilir. Böyle bir hakikati anlamış olacak ki sözün kıymetini yüzlerce yıl önce Yunus Emre şöyle dile getirmiştir: Sözü bilen kişinin, yüzünü ak ede bir söz/Sözü pişirip diyenin işini sağ ede bir söz/

Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı/Söz ola ağ ulu aşı, yağ ile bal ede bir söz…

Yüzyıllardır her topluluğun kendi içinde, yaşamın her alanında sarf ettiği sözler, deyi atasözleri, ağıtlar, dualar, şakalar, birer mirastır.

Bu miras bizim nasıl bir medeniyet olduğu muzu yansıtır. Medeniyetimize göstermiş olduğumuz ihtimamı ortaya koyar.

Gerek kişisel olarak ve gerekse kurumlarımızla birlikte bu ihtimamı, her geçen gün fazla göstermek zorundayız.

Şehrimize ve kendinden sonra gelecek nesillere olan bu gönül borcunu ödemek ve sözle hatırasını tutmak hepimizin vazifesidir. Bizler de bir Anadolu insanı olarak ve yazar olarak tecrübelerimizle mensup olduğumuz kültürün birikimlerini geleceğe taşımakla yükümlü olduğumuzun bilincindeyiz.

İlimiz Çankırı da insanlar barış ve kardeşlik duygularını sokağına, caddesine yansıtır,

Çankırı’nın, Çankırılının kültür yapısı, gelenek ve görenekleri, kültürel altyapıyı oluşturan folklorik öğeleri incelendiğinde büyük bir birikimin olduğu görülür. 

Bu birikimin temelinde uzun yıllar boyunca bu topraklarda yaşamış olan çeşitli milletlerin izleri vardır. 

Diğer taraftan asırlardır bu topraklarda yaşayan Türkler, kökleri anayurtları olan

Orta Asya’ya uzanan bir takım adet ve ananelerini yaşatmayı ve gelecek kuşaklara bırakmayı başarabilmişlerdir.

Bir örnek vermek gerektiğinde (YÂRAN KÜLTÜRÜ) Çankırı Yaran’ını yani sohbet alemlerini anlatmaya geçmeden önce, bu sosyal müessese ile irtibatı olduğu bilinen Ahilik müessesesinden bahsedelim. İnsanların birbirlerine kuvvetle itimat etmeleri ve birbirlerini dil, din, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin sadece “kul”, “insan” oldukları için sevmeleri gibi temel kaidelere dayanan Ahiliğin, pek çok bakımdan Çankırı Yaranı ile alakalı olduğu bilinir.

Şöyle ki; Ahiliğin, bilinen altı şartı vardır. Bu altı şart, “açık” ve “kapalı” olmak ikiye ayrılır. Açık olması gereken “alın, kalp ve kapı” dır. Ki, alın açıklığından, başkalarının yanında yüz karası bulunmamak, kalp açıklığından her insana sevgi beslemek, kapı açıklığından da kendisine yardım istemeye gelen ve muhtaç olan herkese kapısını açık tutmak kastedilir. 

Kapalı olması gerekenler ise “el, dil ve bel “dır. El’in kapalı olmasından kasıt, hiç kimsenin hak ve hukukuna tecavüz etmemek, Dil’in kapalı olmasından kasıt, hiçbir kul hakkında kötü söz söylememek, dedikodu yapmamak, bel ‘in kapalı olmasından kasıt ise, hiçbir ferdin namusuna tecavüz etmemektir. 

Dil konusunda ayrıca, “sır saklamanın da şart olduğu” kastedilmektedir.

Bu gelişmelerin tümüne bakıldığında görülüyor ki (ANADOLU KÖKLÜ KÜLTÜR MİRASIMIZI) gelecek kuşaklara taşımak bizlerinde görevidir. Bu düşün Hoşça Kalın Dostça Kalın Ama Gönül Kapılarınız Asla Kapatmayın.