Aile Hekimliği külfetse kaldırın gitsin. Bizler zaten daha önce olduğu gibi yine seve seve hizmet vermeye devam ederiz.
On yıldır Aile Hekimliğinde hemşire olarak görev yapıyorum ve her geçen gün yeni yönetmelikler geliyor. Eski Sağlık Ocağı sisteminden ne farkı vardı diye düşünmüyor değilim. Gebeler yine izleniyor, bebek aşıları yapılıyor, hastalar muayene ediliyordu. Üstelik devlete de ekstra külfet değildi.
Ekstradan, sadece sağlık hizmetlerinin olmadığı ücra köşelere hizmet gittiği için avantajlı olabilir. Onun dışında Aile Hekimliğinin halka pozitif bir faydası yok. Neredeyse dünyanın bütün ülkelerinde bu sistem denenmiş ve geri çekilmiş. Ancak Türkiye’de halen devam ediyor.
Aile Hekimliğine geçildiği ilk zamanlarda halk öyle heyecana kapıldı ki telefonlarımız durmuyordu. Evlerine gideceğiz, tansiyon- şekerlerini ölçeceğiz. Gidip muayene edeceğiz, enjeksiyon yapacağız, pansuman yapacağız, ilaç yazacağız. Hatta bebeklerini banyo ettirmek için bile bizi arayanlar olmuştu. Ama aile hekimliği öyle bir şey değildi. Sadece doktorunu seçiyorsun, yine kuruma gidip muayene oluyorsun, ilaç yazdırıyorsun. Kırsal alana gidip muayene edip ilaç yazdırmaktan başka ayrıcalığı yok ve ben bu sistemin kaldırılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum.
Çoğu meslektaşım da böyle düşünüyor. Beklenen hizmet bu değil, bizim yapmak istediğimiz hizmet bu değil. Kimsenin kabul etmediği bu sistem neden bizim ülkemizde hâlâ devam ediyor anlamıyorum.
Üstelik halka artısı da yok. Bence bugün yapılan eylem haklarımızı iyileştirmek için değil Aile Hekimliği uygulamasının kaldırılması için olmalıydı. Biz zaten Sağlık Ocağı sisteminden farklı çalışmıyoruz. Aynı hizmeti aynı ücreti alıyoruz ama sürekli bize dayatmalarla geliyorlar. Şunu söylemem gerekir ki artık aile hekimliğinde artık kimse çalışmak istemiyor. En azından sağlık ocağı sisteminde üzerimizde psikolojik baskı yoktu. Bu işi yaparsan ücret alırsın yapmazsan paran kesilir diyerek aba altından sopa gösterilen bir sistemi istemiyoruz.
Devlete külfetse kaldırılsın değilse çalışanına pozitif yaptırım uygulayın ki bugün olduğu gibi halk da mağdur olmasın. Başımızda bir Sağlık Bakanı var ancak Aile Hekimliğinin yanında geçmemiş bizim sıkıntılarımızdan bihaber sadece yeni yönetmelikler getiriyor. Sahada çalışmadan, çalışanın ve halkın mağduriyetini bilmeden nasıl oluyor da yaptırımlar veriliyor anlamıyorum.
Halk şikayetçi değil, çalışan şikayetçi değil sürekli negatif uygulamalar ekleniyor. Evet ilaç yazılması kısıtlanabilir ama memurun yasal izinlerinde de özel kuruluş gibi maaş kesintisine gidilmemeli diye düşünüyorum. Çünkü hiçbir yasal ve resmi kurumda böyle bir uygulama yok.
Dediğim gibi Aile Hekimliği külfetse kaldırın gitsin. Bizler zaten daha önce olduğu gibi yine seve seve hizmet vermeye devam ederiz.