Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde aşının ve tarama programlarının kritik rolüne dikkat çekti. Buyru, bu kanser türünün cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olduğunun altını çizerek, erken dönemde belirlenmesinin kanser gelişmeden önlenmesinde büyük fayda sağladığını belirtti.
Prof. Dr. Buyru, rahim ağzı kanserinin en büyük etkeninin Human Papilloma Virüsü (HPV) olduğunu vurguladı. Buyru, HPV’ye bağlı rahim ağzı kanserinin önlenmesinin iki ana yolu olduğunu ifade etti: "Birincisi, toplumda belirli yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarına yapılacak aşılamadır. HPV ile ilişkilendirilen bu enfeksiyon hastalığını büyük ölçüde aşı yaparak engellemek mümkün. Ayrıca, aşılamaya rağmen, 21 yaş üstü kadınların HPV taramasından veya pap smear testinden geçmeleri, kanserin önlenmesinde önemli bir adımdır."
Prof. Dr. Buyru, Türkiye’nin rahim ağzı kanseri tarama programlarında önemli bir başarı sağladığını belirterek, gelişmiş ülkelerde aşılamanın yanı sıra tarama yöntemlerinin yaygın olarak uygulandığını ve bu sayede rahim ağzı kanserinin azalmakta olduğunu kaydetti. Buyru, “Gelişmemiş ülkelerde ise sosyal ve ekonomik faktörlerin yanı sıra tarama programlarının eksikliği nedeniyle rahim ağzı kanseri daha sık görülmektedir. Ülkemiz ise bu konuda oldukça başarılı. Sağlık Bakanlığı'nın KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) ve aile hekimliklerinde ücretsiz olarak uyguladığı HPV tarama yöntemi sayesinde hastalıkların erken evrede tespiti sağlanıyor" dedi.
Prof. Dr. Faruk Buyru, 21 yaşından itibaren cinsel ilişkiye giren kadınların HPV taraması veya pap smear testi yaptırmalarını önerdi. “Daha önce cinsel ilişkiye girmemiş bir kadın için bu testlere gerek yok. Ancak cinsel aktiviteye başlamış ve 21 yaşını geçmiş her kadının düzenli olarak HPV taraması veya smear testi yaptırması önemlidir” diyerek, erken taramanın hayat kurtarıcı olabileceğini vurguladı.
Rahim ağzı kanserinin, tarama yöntemleriyle kansere dönüşmeden tespit edilebileceğini belirten Buyru, “Tarama ile kansere dönüşebilecek lezyonlar erken evrede tespit edilebilir. Bu lezyonların bir kısmı kansere dönüşmese de dönüşüm süresi çok uzun olabilir. Eğer bir problem tespit edilirse, bu hemen kansere dönüşmez. Ancak takip edilmezse ve tedavi edilmezse, kansere dönüşmesi 6-8 yıl sürebilir” şeklinde uyarıda bulundu.
Prof. Dr. Buyru, KETEM ve aile hekimliklerinde yapılan HPV taramasının ücretsiz olduğunu hatırlatarak, kadınları bu hizmetlerden yararlanmaya çağırdı.