VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Çağlar, yaşlı erkeklerde sıkça görülen İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Prostat büyümesinin genellikle iyi huylu bir şekilde geliştiğini belirten Dr. Çağlar, bu hastalığın tanı ve tedavi sürecine dair detaylar paylaştı.
İyi huylu prostat büyümesinin (BPH) yaşlı erkeklerde yaygın olarak görüldüğünü ifade eden Op. Dr. Mustafa Çağlar, “BPH, yaş ve genetik faktörlerin etkisiyle gelişir. Genellikle iyi huylu bir prostat büyümesi söz konusudur, bu yüzden kişiler işeme problemleri yaşadığında bir doktora başvurmaktadırlar" dedi.
BPH’nin sosyal yaşamı olumsuz etkileyebilecek belirtileri hakkında da bilgi veren Dr. Çağlar, gece boyunca sık sık idrara çıkma ve gündüz idrar yapma ihtiyacı gibi sorunların, uykusuzluk ve yorgunluk gibi problemler doğurduğunu söyledi. Ayrıca, idrar akışının güçsüzleşmesi, zorlanma ve idrar yaptıktan sonra tam boşalma hissinin oluşması gibi belirtiler de sıklıkla yaşanıyor.
BPH teşhis sürecinde hastaya yönlendirilen bazı sorular hakkında da bilgi veren Dr. Çağlar, şu soruların sorulduğunu belirtti: “İdrar yaparken bekleme ya da zorlanma hissi var mı? İdrar akış gücünde azalma oldu mu? İdrar yaptıktan sonra kesilme hissi oluyor mu? Gece kaç kere idrara kalkıyorsunuz? Gün içinde tuvalet ihtiyacı sıklaşıyor mu? İdrar yaparken tutamama ya da tuvalete yetişememe gibi sorunlar yaşanıyor mu?”
BPH tanısı konulurken uygulanan yöntemler hakkında da bilgi veren Dr. Çağlar, şu testleri sıraladı: “Parmakla prostat muayenesi, Serum PSA (total ve serbest PSA) testi, Ultrasonografi, İdrar akım hızı ölçümü (üroflowmetri) ve gerektiğinde prostat biyopsisi gibi testlerle tanı konulur.”
Op. Dr. Çağlar, BPH tedavisinde ilk aşamanın ilaç tedavisi olduğunu belirtti. İlaç tedavisinin başarılı olamaması durumunda ise cerrahi müdahaleye başvurulabileceğini söyledi. İlaç tedavisinde, prostat içindeki kasları gevşeterek idrar akışını artıran ilaçların kullanıldığını belirten Çağlar, ayrıca sabal ekstresi gibi bitkisel tedavilerin de rahatlatıcı etki sağladığını ifade etti.
Medikal tedaviye yanıt alınamayan hastalar için cerrahi tedavi seçeneklerine geçildiğini belirten Dr. Çağlar, kapalı prostat ameliyatlarının etkin bir alternatif olduğunu söyledi. Bu ameliyatlar arasında, Transuretral Rezeksiyon (TUR), bipolar enerji ile yapılan operasyonlar, plazmakinetik enerji uygulamaları ve HOLEP ile THULEP lazer enerjisi kullanılarak yapılan prosedürler yer alıyor.
İyi huylu prostat büyümesi (BPH) erken tanı ve uygun tedavi ile yönetilebilen bir durumdur. Dr. Çağlar, prostat büyümesi belirtileri gösteren kişilerin vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmalarını öneriyor.