ÖZEL HABER/MoreFit Beslenme Danışmanlığı Kurucu Üyesi Diyetisyen Eda, Kurban Bayramı’na özel beslenme ve tüketim önerilerinde bahsetti. Diyetisyen Eda Kıyısin, merak edilen soruları yanıtladı.
Kurban bayramı yılda bir sefer olmasından dolayı bayram geleneklerine bağlı olarak kırmızı etin ve tatlının sıklıkla tüketildiğini söyleyen Diyetisyen Eda Kıyısin, “Kırmızı et tüketiminin artmasıyla beraber kalp damar rahatsızlıkları, diyabet, tansiyon hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi metabolik hastalıklar tetiklenebilir. Yüksek risk grubundaki bireyler tüketimlerini sınırlamalı ve porsiyon kontrolü sağlamaları önem taşır. Bunun yanı sıra risk grubunda olmayan bireyleri tüketimlerine dikkat etmeli, tabaklarını dengelemeli ve diğer besin guplarının da yeterli miktarlarda tüketilmesine özen gösterilmelidir.” Dedi.

Diyetisyen Eda Kıyısin, “Kırmızı et, hayvansal protein kaynağı olmasının yanı sıra, demir, fosfor, çinko, B vitaminleri ve A vitamininden de zengin bir besin grubudur.

Fakat; görünür yağlarını ayırsak bile kırmız etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği oldukça yüksektir. Porsiyon kontrolü sağlanarak tüketilmelidir.

Kesilen havyan eti genelde birkaç saat içerisinde bekletilmeden tüketilir. Ancak yeni kesilen hayvan eti serttir. Hem pişmesi hem de sindirimi oldukça zordur.  Midede hazımsızlık, şişkinliğe gibi sorunlara sebep olur. Bu sorunların önüne geçmek için eti 12-24 saat soğutucuda beklettikten sonra tüketilmelidir.” Diye konuştu.

Et ve sebzelerin kesimi için aynı kesim tahtasının kullanılmaması gerektiğini söyleyen Dyt. Eda Kıyısin, “Et kesmede kullanılan kesme tahtaları çiğ tüketilecek sebze ve meyvelerin kesimin kullanılmamalıdır.

ALKÜ'den İlk Erasmus Doktora Hareketliği: İki Öğrenci Bulgaristan’da Eğitim Aldı ALKÜ'den İlk Erasmus Doktora Hareketliği: İki Öğrenci Bulgaristan’da Eğitim Aldı

Etlerin yanında biyoyararlanımı artırmak için mutlaka C vitamininden zengin sebzeler ve salatalar tüketilmelidir.” dedi.


Nasıl pişirmeliyiz? Hani pişirme yöntemi daha doğru?

Pişirme önerilerinde de bulunan Diyetisyen Eda Kıyısin, “Pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, fırında, haşlama veya ızgara gibi yağsız pişirme yöntemler kullanılmalıdır.

Geleneksel lezzetlerden, kurban etiyle hazırlanan kavurmanın içerisine tereyağı veya kuyruk yağı gibi ekstra yağlar eklenmeden kendi yağında kısık ateşte pişmesi sağlanmalıdır.

Mangalda yapılacak etlerin kömürleşmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Bu durum hem vitamin kaybını artırırken hem de kanser riskini artırmaktadır.

Kurban bayramında genelde sakatat tüketimi artmaktadır. Kolesterol hastaları ve kalp damar hastalığı riski taşıyanların sakatatlardan uzak durmaları gerekir.” dedi.

eda kıyısin

En doğru sıvı tüketimi ve beslenme önerilerinde bulunan Dyt. Kıyısin, “Bayramda ikram edilen meyve suyu yerine çay, kahve veya maden suyu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tercih edilmelidir.

Fazla et tüketiminden kaynaklanan sorunların önünde geçmede dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise sabah kahvaltısında sindirimi destekleyecek hafif kahvaltı alternatifleri tercih edilmelidir. Yumurta, peynir, lif içeriği yüksek tam buğday ekmek ve bol yeşillikle yapılan kahvaltılar fazla et tüketimini dengelemeye yardımcı olur. 

Öğünlere mutlaka yoğurt ayran grubunun eklenmesinin yanı sıra yeşillik ve kaypa biber içeren bol limonlu salatalarla dengeli öğünler oluşturulmalıdır.” Şeklinde konuştu.

Kaynak: Burak Kaya