Kış aylarında kilo alımını önlemek ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için beslenme düzenine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, kış aylarında özellikle yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti. Kışın kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirilmesi ve gecelerin uzaması nedeniyle fiziksel aktivitenin azalmasının, pek çok kişinin kilo almasına neden olduğunu ifade eden Güngör, kış aylarına özel beslenme önerilerini açıkladı.
Ev yapımı tarhana ve turşunun sağlık deposu olduğunu belirten Güngör, yapay koruyucu ve katkı maddesi içermeyen ev yapımı gıdaların mutlaka öğünlerde yer alması gerektiğini vurguladı. Kış aylarında azalan hava sıcaklığı nedeniyle vücut ısısının korunması için yeterli sıvı alımının kritik olduğunu söyleyen Güngör, günde en az 2-2.5 litre su içilmesi gerektiğini belirtti. Ihlamur, adaçayı ve kuşburnu çayı gibi bitki çaylarının da sıvı alımında tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.
Kışın yüksek yağlı besin tüketiminden kaçınılması gerektiğini dile getiren Güngör, margarin yerine sağlıklı yağ asitleri içeren zeytinyağı, uygun miktarda tereyağı ve kuruyemişlerin yeterli porsiyonda tüketilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, kış aylarında artan soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı A, C, D ve E vitaminlerinden zengin bir beslenmenin bağışıklık sistemine katkısının büyük olduğunu vurguladı. Günlük en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketilmesi önerilenler arasında yer alıyor.
Kemik ve diş sağlığı için D vitamininin önemine de değinen Güngör, güneş ışınlarından mahrum kalınan kış aylarında D vitamini ihtiyacının karşılanamadığını belirtti. Haftada 2-3 kez balık tüketilmesinin, beyin fonksiyonları için gerekli olan çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3) ve D vitaminini almanın en iyi yollarından biri olduğunu vurguladı.
Son olarak, şeker alımının sınırlandırılmasının önemine değinen Güngör, günlük şeker alımının toplam enerji alımının en fazla %10'u kadar olması gerektiğini belirtti. Sağlıklı yaşam biçiminde basit şekerler yerine kompleks karbonhidratların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Güngör, haftada 2-3 kez sofrada kurubaklagil yemeği olmasının önemini de vurguladı. E vitamini kaynakları olan kurubaklagiller ve kuruyemişler, kış beslenmesinin dengeli bir parçası olmalıdır.