Diyarbakır’da yaşayan 10 yaşındaki kelebek hastası Rojda Gezer, kapanan ellerini Eskişehir Şehir Hastanesi’nde yapılan başarılı bir ameliyatla yeniden kullanma şansına kavuştu. Doğuştan kelebek hastası olan ve bu nedenle parmakları kapanan Rojda, ailesi tarafından Eskişehir’e getirildi. Burada göreve yeni başlayan Opr. Dr. Abdulkadir Kadir Calavul tarafından muayene edilen küçük kızın ellerinin ve parmaklarının açılması için operasyon kararı alındı.

Yaklaşık 1,5 saat süren operasyon, başarıyla tamamlandı ve Rojda’nın parmakları açıldı. Ameliyat hakkında bilgi veren Opr. Dr. Calavul, kelebek hastalığının, derinin sürekli dökülmesine ve en ufak bir temasta bile yaraların oluşmasına neden olduğunu belirtti. “Bu hastalarda, ellerdeki yaralar zamanla büyüyerek parmakların kapanmasına yol açıyor. Ellerini kullanamayan hastalar günlük yaşamlarını sürdüremeyecek hale geliyor. Rojda’nın ellerini ve parmak aralarını açtık, inşallah iyileştikten sonra ellerini daha iyi kullanabilecek,” dedi.

Dr. Calavul, kelebek hastalarının yaşamlarının zorlu olduğuna dikkat çekerek, bu tür hastaların düzenli tedavi ve özel bakım gerektirdiğini vurguladı. Ameliyat sonrası süreçte Rojda’nın ellerinde pansuman ve gerekli tedaviler uygulanacak. İyileşme sürecinin ardından, minik kızın ellerini ve parmaklarını daha rahat kullanabileceği öngörülüyor.

Rojda’nın ailesi, başarılı geçen ameliyatın ardından büyük sevinç yaşadı. Kızlarının yeniden ellerini kullanabilme umudunu taşıyan aile, Dr. Calavul ve Eskişehir Şehir Hastanesi ekibine teşekkür etti. “Rojda için büyük bir umut ışığı oldu bu ameliyat. Artık ellerini kullanabilecek olmasını bilmek bizim için çok büyük bir mutluluk,” ifadelerini kullandı.

Sepsis: Erken Teşhis Hayat Kurtarır! Sepsis: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Kelebek hastalığı, ciltte kolayca yaraların oluştuğu ve vücudun farklı bölgelerinde ciddi sorunlara yol açan genetik bir rahatsızlık. Türkiye’de nadir görülen bu hastalıkla yaşayan kişilerin yaşamları, bu tür başarılı müdahalelerle bir nebze olsun kolaylaştırılabiliyor. Rojda’nın geçirdiği operasyon, kelebek hastaları ve aileleri için umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı