Manisa Şehir Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Doç. Dr. Habil Yücel, aort yırtılmasının ülkemizde son yıllarda daha fazla gündeme gelmeye başladığını ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Aort, kalpten çıkan en büyük atardamar olup, temiz kanın vücuda dağılmasını sağlar. Aort yırtılması, damar duvarının iç ve orta tabakası arasında meydana gelen bir yırtılma ile kanın bu tabakalar arasında sızmasına yol açar. Bu durum ise dolaşım bozukluklarına ve ölümcül olabilen sağlık problemlerine neden olur.
Aort yırtılmasının, hem tanısı hem de tedavisi oldukça zor bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Yücel, düzenli kalp muayenelerinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Yücel, "Aort yırtılması riski taşıyan bireylerin, yıllık kalp kontrollerini aksatmamaları gerekir. Eğer aortta genişleme tespit edilirse, bu durumda kardiyoloji uzmanlarının önerdiği sıklıkta kontroller yapılmalıdır" dedi.
Yücel, ayrıca aort yırtılmasına neden olan başlıca risk faktörlerini de sıraladı. Bunlar arasında kontrolsüz hipertansiyon, sigara kullanımı ve ileri yaş bulunuyor. Özellikle 40 yaş üzerindeki bireylerin daha dikkatli olması gerektiğini belirten Yücel, erkeklerin aort yırtılmasından kadınlara göre 2-3 kat daha fazla etkilendiğini söyledi. Hipertansiyonun, "sessiz katil" olarak adlandırıldığını hatırlatan Yücel, düzenli tansiyon ölçümlerinin ve tedaviye uyumun önemini vurguladı.
Son olarak, sigara kullanımının da önemli bir risk faktörü olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Yücel, sigara bırakma sürecinin aort yırtılması riskini önemli ölçüde azalttığını sözlerine ekledi.