Çankırı Valiliği'nin öncülüğünde başlatılan “Daha Güçlü Bir Nefes Projesi,” sağlık turizmi alanında yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Proje, özellikle KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastalarına yönelik olarak Çankırı Yer Altı Tuz Şehri'nde uygulanacak doğal tedavi yöntemleriyle dikkat çekiyor. Çankırı Belediyesi, Karatekin Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü gibi birçok kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşunun destek verdiği bu proje, sağlık turizmi potansiyelini artırmayı hedefliyor.

Proje kapsamında KOAH hastalarına, Tuz Mağarası'nda 15 gün sürecek bir program sunulacak. Bu süreçte hastalar, solunum fonksiyonlarını iyileştirmeye yönelik tedaviler alacak, sanatsal ve kültürel aktivitelerle zaman geçirecekler. Sabahları yapılan rehabilitasyon seansları ve uzman doktorların gözetiminde gerçekleşecek olan tedavi süreci, hastaların sağlık durumlarını gözle görülür şekilde iyileştirmeyi amaçlıyor.

Projeye katılan hastalar tamamen ücretsiz olarak faydalanacak. Tedavi süreci iki grup halinde yürütülecek; ilk grup 24 Eylül - 8 Ekim tarihleri arasında, ikinci grup ise Kasım ayında programa katılacak. Tuz Mağarası’nda yapılan aktivitelerin yanı sıra, hastaların Çankırı Özel Karatekin Hastanesi’nde konaklamaları sağlanacak ve burada ek tedavi süreçlerine katılacaklar.

Birbirimize Candan Bağlanıyoruz! Birbirimize Candan Bağlanıyoruz!

Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar, projenin tanıtımında yaptığı konuşmada, “Uzun yıllardır sürdürülen, özellikle son yıllarda büyük katkılar sağladığımız yer altı tuz şehri ve buna bağlı turizm alanında önemli adımlar atıyoruz. Bugün, sağlık turizmi ile ilgili önemli bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Çankırı Belediyesi, Karatekin Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Yeşilay Genel Merkezi ve değerli paydaşlarımız ile birlikte bu konuyu olgunlaştırdık. Projemiz, "Daha Güçlü Bir Nefes" adını taşıyor ve Yeşilay Çankırı Şubesi tarafından koordine ediliyor. Şimdi sözü Çankırı Şube Başkanımız İsmail Özcan’a bırakıyorum,” şeklinde konuştu.

Yeşilay Çankırı Şube Başkanı İsmail Özcan ise proje hakkında şu bilgileri paylaştı, “Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız, Rektörümüz ve paydaş kurumlarımızın değerli temsilcileri, ‘Daha Güçlü Bir Nefes’ projesi kapsamında, KOAH hastalarına yönelik Çankırı Yer Altı Tuz Şehri'nde sağlık ve rehabilitasyon programları düzenleyeceğiz. Projemiz, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Karatekin Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti işbirliğiyle hayata geçirilecektir. KOAH hastalarının tuz mağarasındaki hava koşulları altında uzun süre vakit geçirmelerini sağlayarak, solunum fonksiyonlarındaki olumlu değişiklikleri tespit edeceğiz. Kan ve solunum testleri ile bu değişiklikleri bilimsel olarak desteklemeyi planlıyoruz. Ayrıca, Çankırı'nın sağlık turizmi potansiyelini artırmayı hedefliyoruz. Proje kapsamında, Türkiye'nin farklı şehirlerinden KOAH hastaları Çankırı Yer Altı Tuz Şehri'ne davet edilecek. Program tamamen ücretsiz olup, iki farklı grup halinde uygulanacaktır. İlk grup 24 Eylül - 8 Ekim tarihleri arasında, ikinci grup ise Kasım ayında katılım sağlayacaktır. Katılımcılar, uzmanlar ve gönüllüler aracılığıyla çeşitli sağlık, sosyal ve kültürel etkinliklere katılacak. Tuz ortamında maruz kalacakları hava koşulları ile birlikte KOAH hastalarının rehabilitasyon süreçlerine katkı sağlanması amaçlanıyor. Tuz mağarasında düzenlenecek etkinlikler arasında sanatsal atölyeler, seramik ve ebru çalışmaları, müzik dinletileri, şiir ve sinema etkinlikleri yer alacak. Ayrıca, spor ve egzersiz programları, psikolog, diyetisyen ve uzman doktor görüşmeleri gibi sağlıkla ilgili faaliyetler de düzenlenecek. Katılımcılar, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi’nde konaklayacak olup, hastane tarafından sunulacak akşam yemekleri ve terapi seanslarıyla sağlık hizmetlerinden faydalanacaklardır. Projenin hayata geçmesinde emeği geçen başta Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar olmak üzere, Belediye Başkanı, Karatekin Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Özel Karatekin Hastanesi ve tüm paydaşlara teşekkür ediyor, projenin hayırlara vesile olmasını diliyoruz." dedi.

Kaynak: Berkay Tozlu