Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı: Altın fiyatları yılbaşına kadar 3 bin TL'yi geçebilir Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı: Altın fiyatları yılbaşına kadar 3 bin TL'yi geçebilir

Yılın ilk yarısında ihracatı miktar bazında %25 artan hububatçıların ihraç ettiği ürün toplamda 6,2 milyon tona ulaştı. En fazla ihracat yapılan ülke olan Irak'tan elde edilen gelir, altı aylık dönemde %10,7 arttı. ABD ise sektörün ikinci sırasında yer aldı. Bu dönemde bisküvi-pasta ihracatı 811 milyon dolar, bitkisel yağ ihracatı 696 milyon dolar ve buğday unu ihracatı ise 675 milyon dolar oldu.

TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, buğday piyasasındaki gelişmeleri değerlendirerek Türkiye'nin buğday ithalatı yasağının küresel etkilerine dikkat çekti. Rusya ve ABD'de artan yağışlar nedeniyle hububat fiyatlarında düşüş yaşandığını belirten Tiryakioğlu, Türkiye'nin buğday ithalatına tekrar izin verilmesi durumunda uygun fiyatlarla buğday temin edebileceğini ifade etti.

Hububat

Tiryakioğlu ayrıca, Türkiye'nin yıllık kişi başına 250 KG buğday üretimi gerçekleştirdiğini ve buğday unu ile makarna ihracatının toplamının 5 milyon tonu bulduğunu vurgulayarak, sektörün küresel ölçekte önemli bir oyuncu olduğunu söyledi. Tarımsal hasılat bakımından Avrupa'da birinci olan Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe dış ticaret açığı vermediğini de belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı