Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Bayraktar, 2028 yılı itibarıyla santraldeki dört reaktörün de devreye alınmasının hedeflendiğini ve Akkuyu'nun Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağını açıkladı.

Mersin'de bulunan Akkuyu NGS'de incelemelerde bulunan Bakan Bayraktar, santralde yürütülen çalışmaları yerinde takip etti. Bayraktar, "Dünyadaki en büyük nükleer santral şantiyesindeyiz. Şu anda 30 binden fazla çalışanımız var, bu da ülkemizin istihdamına önemli katkı sağlıyor" dedi.

Bakan Bayraktar, Akkuyu'nun Türkiye'nin enerji arz güvenliği ve iklim hedefleri açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. "Santralin tüm reaktörleri devreye alındığında, 2028 yılında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu bu santral karşılayacak. İlk reaktörü önümüzdeki yıl devreye almayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Akkuyu'dan üretilecek temiz ve karbonsuz enerjinin 30 milyon ton karbon emisyonunu azaltacağını vurgulayan Bayraktar, "Akkuyu'nun inşası, Türkiye'nin 70 yıllık hayalini gerçekleştiriyor. 1950'li yıllardan itibaren başladığımız bu yolda, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2010 yılında Rusya Federasyonu'yla yaptığımız hükümetler arası anlaşma, en önemli adımlardan biri oldu" ifadelerini kullandı.

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı: Altın fiyatları yılbaşına kadar 3 bin TL'yi geçebilir Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı: Altın fiyatları yılbaşına kadar 3 bin TL'yi geçebilir

Bayraktar, santraldeki çalışmaların gece gündüz devam ettiğini belirterek, "Zorluklarla mücadele ediyoruz ve daha farklı zorluklarla karşılaşabiliriz. Ancak yılmadan, usanmadan nükleer enerjide 2050 yılı için 20 bin megavatlık hedefimize ulaşmak için çalışıyoruz. Türkiye, bu süreç sonunda arz güvenliğini temiz kaynaklardan karbonsuz şekilde sağlayabilecek" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı