Yaz mevsiminde artan sıcaklıklar nedeniyle tüketilen kafein içeren içeceklerin sağlık üzerindeki etkileri üzerine uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, kafeinin aşırı tüketiminin vücutta sıvı kaybına yol açabileceğini vurguladı. Yaz aylarında kafein alımının dengeli ve azaltılmış seviyelerde tutulmasının önemli olduğunu belirten Sarıkaya, uzmanların kafeinden kaçınılması ve su tüketiminin önemine dikkat çektiğini dile getirdi. Günlük en az 1,5 litre su içilmesi gerektiğini vurgulayan Sarıkaya, 500 miligramdan fazla kafeinli içecek tüketiminin olumsuz etkilere yol açabileceğini, özellikle de günde dokuz fincandan fazla kafein alımının kalp hızı ve kan basıncında artışa neden olabileceğini ifade etti.

Sarıkaya, kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesinin vücut suyunu azaltıcı etkisi olduğunu da belirterek, özellikle sıcak havalarda bu durumun daha dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini aktardı. Terlemeyle birlikte artan sıvı kaybının, kafein alımıyla birleşerek yorgunluk, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Sarıkaya, ayrıca ağır dehidrasyon riskini artırabileceğini söyledi.

Gazipaşa'da Balık Avında Kaza: Zehirli Diken Hastaneye Götürdü Gazipaşa'da Balık Avında Kaza: Zehirli Diken Hastaneye Götürdü

Kafeinli içeceklerin su tüketimini azaltabileceğini ve diüretik etkileri nedeniyle idrar çıkışını artırabileceğini belirten Sarıkaya, bu tür içeceklerin ölçülü tüketilmesi gerektiğini ve günlük 3 fincanı geçmemesi gerektiğini ifade etti. Su ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, meyve suları ve çorbanın tercih edilmesi gerektiğini de ekleyen Sarıkaya, bu içeceklerin vücuttaki sıvı miktarını artırarak sağlık için önemli bir katkı sağlayabileceğini belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı