Acıbadem Ankara Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mecit Sancak, yaz aylarında deniz ve havuz aktivitelerinin artmasıyla birlikte dış kulak enfeksiyonlarının sıklığının arttığına dikkat çekti. Dr. Sancak, deniz ve havuz suyundaki bakterilerin dış kulak yolunda enfeksiyonlara yol açabileceğini ve bu durumun özellikle sıcak ve nemli havalarda daha sık görüldüğünü belirtti.

Dış kulak enfeksiyonlarının bakteri ve mantar kaynaklı olabileceğini vurgulayan Dr. Sancak, enfeksiyonun şiddetli ağrı, işitmede azalma, kulak akıntısı ve bazen ateş gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade etti. Enfeksiyon riskini artıran faktörler arasında suyun kulakta kalması, mikropların nemli ortamda üremesi ve kulak yolu cildinde oluşabilecek küçük çatlaklar olduğunu da ekledi.

Dr. Sancak, dış kulak yolunu temizlemek için pamuklu çubuklar gibi sert cisimlerin kullanılmaması gerektiğini ve su geçirmeyen kulak tıpaları kullanmanın önemine değindi. Ayrıca, suya maruz kaldıktan sonra kulakların dıştan kurulanması gerektiğini ve bu işlem için saç kurutma makinesinin düşük ısıda ve uzak mesafeden kullanılmasının etkili olabileceğini belirtti.

Dış kulak yolu enfeksiyonunun belirtileri arasında kaşıntı, ağrı, tıkanma ve akıntı olduğunu söyleyen Dr. Sancak, hastaların bu belirtilerle birlikte ateş de yaşayabileceğini ve enfeksiyonun şiddetine göre bu belirtilerin artabileceğini aktardı.

Tedavi sürecinde su temasının kesilmesi, kulak içindeki kirlerin temizlenmesi, lokal tedavi ve gerektiğinde antibiyotik kullanımının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Sancak, erken müdahale ile ağrının azaltılabileceğini ve enfeksiyonun diğer bölgelere yayılmasının önlenebileceğini belirtti.

İl Sağlık Müdüründen: Sonbaharda Artan Mantar Zehirlenmelerine Dikkat! İl Sağlık Müdüründen: Sonbaharda Artan Mantar Zehirlenmelerine Dikkat!

Dr. Sancak, dış kulak iltihabının bulaşıcı olmadığını ve bu nedenle hasta hissetmeyen kişilerin sosyalleşmede bir kısıtlama yaşamayacaklarını ancak enfeksiyondan korunmak için banyo ve su aktivitelerinde dikkatli olunması gerektiğini de ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı