Araştırma Üniversitesi olma yolunda kararlılıkla ilerleyen Akdeniz Üniversitesi, 2025 yılı itibarıyla bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayırdığı bütçeyi yüzde 100 oranında artırarak büyük bir atılım gerçekleştirdi. Üniversite, araştırma ve inovasyon kapasitesini en üst seviyeye taşımak amacıyla Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) destek mekanizmasını baştan sona yeniledi.
Yeni destek modeli kapsamında mevcut proje türlerinin bütçesi artırılırken, aynı zamanda Ar-Ge yelpazesini genişletmek üzere sekiz yeni proje türü hayata geçirildi. Sürekli başvuruya açık projeler, çağrılı projeler ve özel projelerin destek limitleri ciddi oranda yükseltildi. Örneğin, Yüksek Lisans Tez Projeleri için destek miktarı 50 bin TL'den 100 bin TL'ye, Doktora ve eşdeğeri projeler için 100 bin TL'den 200 bin TL'ye çıkarıldı. Normal Araştırma Projesi (NAP) desteği ise 175 bin TL’den 300 bin TL’ye yükseltildi.
Yeni uygulamalarla birlikte, özellikle genç araştırmacılara yönelik "Araştırma Başlangıç Destek Projesi (ABDEP)", kısa süreli ve düşük bütçeli çalışmalar için "Hızlı Destek Projesi-A/B (HIZDEP-A/B)", sağlık alanında dijital dönüşüm projeleri ve lisans öğrencilerinin aktif katılımını teşvik eden iki farklı destek modeli dikkat çekiyor.
Akdeniz Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen “Sağlıkta Dijital Teknolojiler” öncelikli alanında da önemli bir sorumluluk üstleniyor. Bu kapsamda giyilebilir teknolojiler, yapay zekâ destekli karar sistemleri ve nesnelerin interneti gibi dijital sağlık projelerine özel destek verilecek.
Uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda, dünyanın ilk 1000 üniversitesiyle ortak yürütülecek projelere de Uluslararası Katılımlı Araştırma Projesi (UKAP) kapsamında destek sağlanacak.
Lisans öğrencileri için de önemli bir adım atan üniversite, “Lisans Öğrenci Araştırma Projesi (LÖAP)” ve “Lisans Öğrencisi Katılımlı Araştırma Projesi (LÖKAP)” destekleri ile gençlerin daha lisans seviyesinde araştırma kültürüne katılmasını hedefliyor.
Üniversite-Kamu-Özel Sektör-Sanayi iş birliğini artırmaya yönelik geliştirilen yeni destek modeliyle öğretim üyelerinin sektörel ortaklarla proje üretmeleri teşvik ediliyor.
Tüm bu gelişmelerle Akdeniz Üniversitesi, akademisyenlerine ulusal ve uluslararası düzeyde daha etkili, disiplinler arası ve yenilikçi projeler üretme imkânı sunarak araştırma ekosistemini daha güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmayı amaçlıyor.