Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, 30 Mart Dünya Bipolar Günü kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda ruhsal hastalıklar konusunda farkındalık oluşturmanın ve doğru bilgilendirmenin önemine dikkat çekti. Bu yılın teması “Bipolar Bozukluk: Farkındalıkla Tanı, Destekle Tedavi, Umutla Yaşam” olarak belirlendi.
Ruh sağlığı alanında artan bilinçlendirme çalışmaları sayesinde bireylerin ruhsal hastalıklara dair bilgi seviyesinin yükseldiği ve sağlık hizmetlerine ulaşımın kolaylaştığı vurgulandı. İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, bipolar bozukluğun toplumda oldukça yaygın görülen, ancak çoğu zaman geç tanı alan bir ruhsal hastalık olduğuna dikkat çekildi.
Bipolar bozukluk, bireyin duygu durumunda, enerjisinde ve günlük yaşam fonksiyonlarında belirgin değişikliklerle kendini gösteriyor. Hastalık, mani ve depresyon olmak üzere iki uçlu duygudurum değişimleriyle seyrediyor. Dünya genelinde 60 milyondan fazla kişinin bu hastalıktan etkilendiği, Türkiye’de ise 2 milyonu aşkın bireyin bipolar bozukluk ile yaşadığı tahmin ediliyor.
Uygun tedavi ve sosyal destekle bireylerin üretken ve sağlıklı bir yaşam sürdürebileceği belirtilirken, toplumsal önyargıların ve damgalamanın tedavi sürecini olumsuz etkilediği vurgulandı. Bu nedenle hem bireylerin hem de toplumun hastalıkla ilgili doğru bilgiye ulaşması büyük önem taşıyor.
Çankırı’daki vatandaşların ücretsiz olarak hizmet alabileceği Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezleri gibi sağlık kuruluşlarında, psikososyal destek ve değerlendirme hizmetleri sunuluyor. Bu merkezlerde görev yapan uzmanlar, ruh sağlığı değerlendirmeleri yapıyor ve danışmanlık sağlıyor.
İl Sağlık Müdürlüğü, ruhsal hastalıklarla mücadelede erken tanı ve doğru bilgilendirme kadar, toplumun desteğinin de hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, tüm vatandaşları sağlık kuruluşlarına başvurmaya ve farkındalık çalışmalarına katkı sunmaya davet etti.