Jeopolitik riskler altın talebini artırıyor Jeopolitik riskler altın talebini artırıyor

Türkiye İşçi Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanlar Kurulu, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay başkanlığında toplandı. Toplantıda, çalışma hayatındaki güncel sorunlar masaya yatırıldı ve önemli kararlar alındı.

Toplantının ardından yayınlanan bildiride, 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü kapsamında imzalanan toplu iş sözleşmelerindeki ücret zamlarında yaşanan farklılıklara dikkat çekildi. Yürürlük sürelerinin farklı aylarda başlaması ve enflasyonun etkisiyle ücretlerdeki dengesizliğin önüne geçilmesi gerektiği vurgulandı. Bu bağlamda, Ocak ayı başlangıçlı toplu iş sözleşmelerine uygulanan yüzde 24,73 oranındaki enflasyon farkı zammının, diğer aylarda başlayan sözleşmelere de uygulanması talep edildi. Bu düzenlemenin iş barışını sağlaması ve ücret dengesizliğini gidermesi öngörülüyor.

Bildiride ayrıca, vergi dilimlerinin mevcut yapısının çalışanları mağdur ettiği ifade edildi. Vergi sisteminin adil olmadığını belirten TÜRK-İŞ, düşük gelirli çalışanlardan daha az, yüksek gelirli çalışanlardan ise daha fazla vergi alınması gerektiğini savundu. Vergi sisteminin 2025 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerinde gelir adaleti dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklanan enflasyon rakamlarına rağmen elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan yüksek zamların halkın yaşadığı fiyat artışlarıyla örtüşmediği ifade edildi. Enflasyon ile halkın yaşadığı fiyat artışları arasındaki uçurumun bir an önce giderilmesi gerektiği belirtildi.

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcılarının önümüzdeki hafta bölgelere giderek şube başkanları ve il temsilcileriyle ortak toplantılar yapacağı açıklandı. Toplantılarda belirlenecek eylem planı ve yol haritası kamuoyuyla paylaşılacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı