Tunceli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Babaoğlu Elkhatroushi, gripten korunmanın en etkili yolunun kişisel koruma önlemleri ile birlikte grip aşısı olduğunu vurguladı.

İnfluenzanın her yıl mutasyon geçiren bir virüs olduğunu belirten Dr. Elkhatroushi, "Mevsimsel gripten korunmak için her yıl grip aşısı olunması gerekmektedir. Özellikle riskli grupların aşılanması, yoğun bakım yatışlarını azaltır ve ölümle sonuçlanabilecek salgınların önlenmesine yardımcı olur," dedi. 

Dr. Babaoğlu Elkhatroushi, grip aşısının 6 aydan büyük çocuklara, 5 yaşından küçük çocuklara, 65 yaş üstü bireylere, kronik hastalıkları bulunan kişilere ve 12 haftadan sonraki hamilelere önerildiğini ifade etti. Ayrıca, bu gruptaki kişilerin çevresindeki bireylerin de aşılanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Grip aşısının yan etkileri arasında yalnızca kızarıklık, şişlik, ağrı ya da yüksek ateş bulunduğunu belirten Dr. Elkhatroushi, yumurta alerjisi olanlar ve aşı sonrası ciddi alerjik reaksiyon yaşayan kişilerin aşı yaptırmamaları gerektiğini açıkladı.

Çankırı UMKE, Olası Afetlere Karşı Teyakkuzda: 7 Gün 24 Saat Afetlere Hazır! Çankırı UMKE, Olası Afetlere Karşı Teyakkuzda: 7 Gün 24 Saat Afetlere Hazır!

Sağlık personeli ve öğretmenlerin de grip aşısı yaptırmasının önemine dikkat çeken Dr. Babaoğlu Elkhatroushi, "Grip aşısının Ekim ve Kasım aylarında yapılmasını öneriyoruz. Bağışıklığı sağlam kişilerde aşılama, 6 ay boyunca koruyuculuğunu sürdürüyor," dedi. Grip aşılarının aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapıldığını da ekleyen Dr. Elkhatroushi, "Grip, önlenmesi gereken bir hastalıktır ve tek yolu aşılanmaktır," ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı