Biruni Üniversitesi Araştırma Merkezi (B@MER) tarafından düzenlenen Sinirbilim Kursu büyük bir katılımla tamamlandı. İki gün süren kurs, 400'ün üzerinde öğrenci ve akademisyeni bir araya getirirken, Prof. Dr. Oytun Erbaş, katılımcılara sinirbilim alanındaki en son gelişmeler ve tedavi yöntemleri hakkında kapsamlı bilgiler sundu. Biruni Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen kursa, üniversite rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel de katılarak, insan beyninin gelişimi üzerine bilgiler verdi.

Kuru Öksürük Akciğerlerin Alarmı: İhmal Etmeyin! Kuru Öksürük Akciğerlerin Alarmı: İhmal Etmeyin!

Kursun sonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Oytun Erbaş, otizm ve şizofreni gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılacak iki yeni ilacın patent aşamasına geldiğini duyurdu. Erbaş, bu alandaki araştırmaların oldukça umut verici olduğunu belirterek, “Şu anda oluşturduğumuz en büyük çalışma; otizm ve şizofreni gibi hastalıklar için yeni tedavilerdir. Artık bu ilaçları denedik ve başarılı sonuçlar elde ettik. Şu an patent çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 3-4 yıl içerisinde bu ilaçları psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanıma sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Erbaş, kullanılan teknolojiler hakkında da bilgi vererek, mRNA teknolojisi ve egzozom teknolojilerini kullanarak, sinir hücrelerinin dallanmasını ve uzamasını sağladıklarını açıkladı. Bu tedavi yönteminin hayvan deneylerinde mükemmel sonuçlar verdiğini vurgulayan Erbaş, “İnvito (canlı dokularla yapılan) ve fare deneylerinde aldığımız sonuçlar çok başarılı. Şimdi bu tedavi yöntemlerini insan çalışmalarına da uygulamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Oytun Erbaş, mRNA teknolojisinin gelecekte sadece psikiyatri alanında değil, kanser tedavisi gibi birçok alanda da devrim yaratacağına dikkat çekti. “Gelecek, peptitler yani proteinler ve mRNA olacak. Dünya, özellikle kanser tedavisinde mRNA aşılarını çok daha iyi tanıyacak. Aynı şekilde sinir sistemi hastalıklarında da, mRNA ile beyindeki sinir hücrelerini gübreleyerek, büyümelerini ve gelişmelerini sağlayan yeni tedavi yöntemlerini yaygınlaştıracağız” dedi.

Prof. Dr. Erbaş, ilaç tedavisinde yeni bir devrimin başladığını belirterek, burun yoluyla ilaç uygulamalarının artacağını açıkladı. “Eski tedavi yöntemleri geride kalacak. Burun yoluyla ilaç uygulaması, ilaçların doğrudan beyine ulaşmasını sağlayarak çok daha etkili sonuçlar almayı mümkün kılacak. Artık ağız yoluyla değil, burun yoluyla tedavi süreci yaygınlaşacak” ifadelerini kullandı.

Kurs hakkında da görüşlerini paylaşan Prof. Dr. Erbaş, öğrencilerin beyinle ilgili temel kavramları öğrenerek, yeni ilaçlar geliştirme süreçlerini keşfettiklerini söyledi. “Türkiye’de bilim insanlarına büyük ihtiyaç var. İyi bir bilim insanı olmanın yolu, o alanda küçük yaştan itibaren çalışmalara başlamaktan geçiyor. Çırağı olmadığınız işin ustası olamazsınız” dedi.

Prof. Dr. Erbaş, Biruni Üniversitesi ve B@MER’de yürütülen araştırmaların, kök hücre çalışmaları, kanser ve sinirbilim gibi önemli alanlarda büyük ilerlemeler kaydettiğini belirterek, “B@MER, Biruni Üniversitesi’nin 7/24 çalışan laboratuvarıdır. Kanser, sinirbilim, kök hücre gibi alanlarda önemli araştırmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarla bilim dünyasına katkı sunmayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Kurs, katılımcıların büyük ilgi gösterdiği oturumlarla sona erdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı