Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılından bu yana "İzmit Körfezi Su Kalitesinin ve Karasal Girdilerin İzlenmesi ve Kirliliğin Önlenmesine Yönelik Önerilerin Geliştirilmesi" başlıklı projeyi TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) ile ortaklaşa yürütüyor. Bu kapsamda, Körfez’in ekosistemini korumak ve su kalitesini izlemek amacıyla çeşitli ölçümler gerçekleştiriliyor.

Projede, İzmit Körfezi’nde yer alan 6 deniz istasyonundan dört mevsim boyunca su örnekleri toplanıyor. Ayrıca, İzmit Körfezi’ne akan 12 dere üzerinde de fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametreler "Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği" çerçevesinde değerlendiriliyor. TÜBİTAK MAM’ın araştırma gemisi bu süreçte Körfez’den örnekler alıyor ve verileri nitelikli bir şekilde değerlendiriyor.

Eskişehir’de 'Tavuk' Sesi Çıkartan Kediye Sıcak Yuva Aranıyor Eskişehir’de 'Tavuk' Sesi Çıkartan Kediye Sıcak Yuva Aranıyor

TÜBİTAK MAM Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri İbrahim Tan, projenin detaylarını paylaşarak, "2007 yılından bu yana yürüttüğümüz çalışmalarla İzmit Körfezi’ndeki su kalitesini izliyoruz. Proje ilk başladığında 12 istasyon ve tüm derelerle başladık, 2014 yılında projeyi optimize ederek şu anda 6 nokta ve 12 dereyi izliyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin uzmanları ile birlikte derelerden örnekler alıp analizler yapıyoruz" dedi.

Tan, İzmit Körfezi’nin yüksek nüfus ve liman aktiviteleri nedeniyle önemine dikkat çekti. "15-16 yıldır elde ettiğimiz veri seti, hem mevcut durumu değerlendirmek hem de gelecekteki kararlar için büyük değer taşıyor. Kirleticilerin kontrol altına alınması ve deniz çöplerinin engellenmesi üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bu projeyle farkındalık kazandırdık, alınan önlemler arttı. Ancak, limanların ve yüksek nüfusun etkilerini azaltmak için bireylerin de bilinçli olması gerektiğini vurgulamak isterim" şeklinde konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK MAM iş birliğiyle yürütülen bu proje, İzmit Körfezi’nin korunmasına ve su kalitesinin artırılmasına önemli katkılar sağlıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı