Sepsis: Erken Teşhis Hayat Kurtarır! Sepsis: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Yaz mevsiminde artan sıcaklıklar sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu dönemde su tüketimi ve beslenme alışkanlıkları vücudun korunmasında kritik bir rol oynar. Uzmanlar, yağlı kızartmalardan kaçınılması gerektiğini vurgularken, sebze tüketiminin önemini de belirtiyorlar. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya ise yaz mevsiminde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi. Günde en az 1,5 litre su içilmesi gerektiğini ifade eden Sarıkaya, ayrıca yaz aylarında rota virüsünden kaynaklanan ishallerden korunmak için hijyenin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yaz aylarında beslenme alışkanlıklarına dikkat etmenin önemine vurgu yapan Sarıkaya, "Besinleri kızartmak yerine suda haşlamanın daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yaz aylarında yapılan kahvaltılarda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulundurulmalıdır. Kafein içeren içecekler yerine süt, taze meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalı, pişirme yöntemleri olarak haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme tercih edilmelidir. Vücut direncini artırmak ve yeterli vitamin ve mineral alımını sağlamak için yaz aylarında çeşitli sebze ve meyveler tüketilmelidir. Günlük olarak en az 5 porsiyon sebze ve meyve alınması önerilmektedir." dedi.

Dr. Hüseyin Sarıkaya 235

Sarıkaya, sıvı alımının karşılanması konusunda, "Kahve, çay ve gazlı içecekler yerine yarım yağlı süt, ayran, doğal maden suyu ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Tatlı tüketiminin azaltılması gerektiğini vurgulayarak, kan şekerini hızla yükselten ve düşüren besinlerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Beyaz ekmek ve pirinç yerine lifli besinlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Sarıkaya, enerjisi yüksek basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinlerin tüketimini azaltılmasını önerdi. Hamur tatlıları yerine sütlü tatlıların tercih edilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirten Sarıkaya, yaz aylarında egzersiz ve spor yapılırken daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dakika önce 1-1.5 bardak, egzersiz sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içilmesi gerekli." dedi.

Sarıkaya, yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Hijyenin önemine de değinen Sarıkaya, besin zehirlenmelerinin yaz aylarında sıkça görülen ve halk sağlığını tehdit eden hastalıklardan biri olduğunu belirtti. Besin zehirlenmelerinin genellikle hafif seyirli olsa da bazı durumlarda ciddi hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekti. Özellikle dışarıda satılan ve çabuk bozulan potansiyel riskli besinlerin açıkta bekletilmemesi gerektiğini söyledi. Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerektiğini vurgulayan Sarıkaya, özellikle rota virüsleri gibi yaz aylarında yaygın olan ishal nedenlerinden korunmak için el temizliğine dikkat edilmesi ve sebze-meyvelerin iyice yıkanması gerektiğini belirtti. İshal belirtileri olan kişilerin bol sıvı tüketmeleri ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini de ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı