6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Ebrar Sitesi'nin yerine yapılan yeni konutlar, bir yıl gibi kısa sürede tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmeye başlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, Emlak Konut GYO’nun öncülüğünde toplam 775 bağımsız bölüm inşa edildi. Bu bölümlerden 678’i konut, 97’si ise iş yerlerinden oluşuyor.

Ebrar Sitesi'nin bulunduğu bölgede önce zemin iyileştirme çalışmaları yapıldı. Projede toplamda 3 bin 870 adet zemin kazığı kullanılarak güvenli yapı temelleri oluşturuldu. Ardından, tünel kalıp sistemiyle inşaat süreci hızlandırıldı. Yatay mimari anlayışıyla zemin+5 katı geçmeyen binalar inşa edildi. Gece-gündüz süren vardiyalar sayesinde inşaatlar 1 yıl içinde tamamlandı.

Bakan Murat Kurum, sosyal medya paylaşımında depremzede Selma Zencir’in "Çok şükür bir yuvam, bir çatım oldu" sözlerini alıntılayarak, “Ebrar Sitesi'nin yerine güvenli, konforlu konutlarımızı tamamladık. Acılar unutulmayacak ama yaralarımızı saracağız. Tüm emeğimiz, gayretimiz milletimiz için.” ifadelerine yer verdi.

Depremzedeler ise yapılan yeni yaşam alanlarından memnuniyetlerini dile getirdi. Öğretmen Fatih Güneşli, "Sadece Kahramanmaraş’ta değil, 11 ilde inşa süreci vardı. Bu kadar kısa sürede tamamlanması bizi şaşırttı. Evler gerçekten güvenli." dedi. Gülseren Aksu ise, “Ebrar Sitesi çok kalabalıktı, yapılar 9-10 kata kadar çıkıyordu. Şimdi hem daha az katlı hem de sosyal alanları olan, modern bir yerleşim alanına kavuştuk.” ifadelerini kullandı.

Yeni projede kullanılan ileri mühendislik teknikleri sayesinde yapıların hem dayanıklılığı hem de yaşam kalitesi artırıldı. Emlak Planlama Uygulama Müdürü Tacettin Şeker, "Zemin etüdü doğrultusunda kazık sistemi uygulandı ve üst yapıda tünel kalıp tercih edildi. Eski yapılarla kıyasladığımızda hem güvenlik hem de yaşam kalitesi açısından 180 derece fark olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Adıyaman’da Sulama Boruları Değişti, Üretim Canlandı Adıyaman’da Sulama Boruları Değişti, Üretim Canlandı

Yeni Ebrar Sitesi, sadece bir konut projesi değil; aynı zamanda yeniden ayağa kalkmanın ve umudun sembolü oldu. Deprem sonrası yaşanan büyük acılar unutulmasa da, devletin güçlü iradesi ve mühendislik desteğiyle hayata yeniden tutunmanın mümkün olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı