Eczane Kuyrukları Bitmek Bilmiyor: Yoğunluk Vatandaşı Canından Bezdiriyor! Eczane Kuyrukları Bitmek Bilmiyor: Yoğunluk Vatandaşı Canından Bezdiriyor!

Sivas Numune Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Emin Derin, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, artritin eklem iltihabına verilen genel bir isim olduğunu ve doğru tedavi edilmezse eklem harabiyetine yol açabileceğini vurguladı. Artritin belirtileri arasında eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket kısıtlılığının bulunduğunu belirten Dr. Derin, toplumda yanlış bilinenin aksine romatizmal hastalıkların ve artritlerin daha çok 50 yaşından önce görüldüğünü söyledi.

Dr. Derin, iltihaplı artritin en yaygın belirtilerinin sabahları eklem katılığı, hareketle azalan ağrı ve eklemde şişlik olduğunu belirtirken, iltihaplı olmayan artritlerde (örneğin osteoartrit veya kireçlenme) ağrının hareketle ve eklem kullanımının artmasıyla şiddetlendiğini vurguladı. 6 haftadan uzun süren artritlerin kronik artrit olarak tanımlandığını ifade eden Dr. Derin, artrite yol açan 150’den fazla romatizmal hastalık olduğunu ve doğru teşhisin tedavi açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Özellikle romatoid artrit gibi iltihaplı artritlerin en çok el ve bilek eklemlerini tuttuğunu belirten Dr. Derin, ülkemizde yaygın olarak görülen Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığının ise daha çok kalça ve diz gibi büyük eklemleri etkilediğini ifade etti. Romatizmal hastalıkların sadece eklemleri değil, deri, böbrek, göz, akciğer gibi birçok organı da etkileyebileceğini hatırlatan Dr. Derin, bu durumun doğru tanı ve tedavi için önemli olduğunu vurguladı.

Sigaranın, romatoid artrit gelişiminde önemli bir faktör olduğunu söyleyen Dr. Derin, "Romatizmal hastalıkların kesin sebebi bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin etkisi olduğu düşünülmektedir. Değiştirilebilen en önemli çevresel faktör ise sigaradır. Sigara, romatoid artrit gelişimini tetikleyebilir" dedi.

Ayrıca sıkça gündeme gelen kaplıca tedavilerinin, aktif iltihaplı dönemlerde önerilmediğini belirten Dr. Derin, "Doğru tanı ve tedavi ile romatizmal hastalıklar kontrol altına alınabilir. Romatoloji polikliniklerimizde hastalarımıza en iyi hizmeti sunuyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı