Teknolojik cihazların yaygın kullanımının, ağız ve diş sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirten Uzman Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Telefonlar çenenizi, bilgisayarlar ise dişlerinizi tehdit ediyor” uyarısında bulundu.
Günümüzde akıllı telefonlar ve bilgisayarlar günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelirken, dijital ekran başında geçirilen uzun saatlerin, çene eklemi ve dişler üzerinde ciddi zararlara yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Özkan, çene eklem sorunlarının Türkiye’de ortalama 6 milyon kişiyi etkilediğini söyledi.
Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, uzun süreli dijital ekran kullanımının, özellikle öne doğru baş duruşuna yol açtığını ve bu durumun çene eklemine aşırı baskı yaparak ciddi çene hizası sorunlarına yol açabileceğini belirtti. "Çene eklemi, vücudun en karmaşık eklemlerinden biridir ve sağlıklı bir çene fonksiyonu, doğru boyun, sırt ve çene duruşuyla doğrudan ilişkilidir" diyen Özkan, teknoloji bağımlılığının çene ve diş sağlığını tehdit ettiğini ifade etti.
Başın sürekli olarak aşağı eğilmesinin çene eklemine gereksiz yük bindirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, bu durumun zamanla çene eklem bozukluklarının tetikleyicisi haline geldiğini belirtti. Uzun süre dijital cihazlara odaklanırken çenenin bilinçsizce sıkılması veya diş gıcırdatılması da çene ekleminde kronik sorunlara yol açabiliyor. Prof. Dr. Özkan, "Çene eklemindeki baskı ve gerilim, diş etlerinin zarar görmesine ve diş köklerinde hassasiyetin artmasına yol açar. Bu da diş hizalama sorunları, diş aşınması ve kırılmasına neden olabilir" dedi.
Dijital ekran kullanımıyla ilişkili çene ve diş sorunlarının belirtilerini sıralayan Özkan, şunları söyledi: "Alt çene öndeliği, çene hareketlerinde kısıtlılık, çene ve dişlerde sabahları ağrı, dişlerde çatlama ve aşınma, diş etlerinde çekilme, çiğneme sırasında ağrı, baş ağrısı ve kulak çınlaması gibi sorunlar görülebilir."
Çene eklem sorunlarını önlemek için bazı alışkanlıkların düzenlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Özkan, ekran kullanımını göz hizasında tutarak, çene ve boyun üzerindeki gereksiz baskıyı azaltmanın mümkün olduğunu söyledi. Ayrıca her 20 dakikada bir ara verilmesi, çene esneme hareketleri yapılması ve ergonomik çalışma alanları oluşturulması gerektiğini vurguladı. Diş ve çene sağlığını korumak için kişiye özel tedavi ve erken teşhisin önemli olduğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, teknolojik cihazların yaşamımıza olan katkısının büyük olduğunu ancak uzun süreli ve bilinçsiz kullanımının çene ve diş sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirtti. "Çene eklemi bozuklukları yalnızca eklemle sınırlı kalmaz, aynı zamanda dişlerinizi de tehdit eder" diyen Özkan, dijital çağda çene ve diş sağlığını korumanın yaşam kalitesini artırmak ve diş kaybı gibi ciddi sağlık sorunlarının önüne geçmek için kritik olduğunu vurguladı. Uzman desteği alınmasının önemine de dikkat çeken Özkan, "Sağlıklı bir çene, sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır" diyerek sözlerini tamamladı.