Acıbadem Kent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. H. Gamze Demirdağ, yaz aylarında aşırı güneşe maruz kalmanın, güneş yanıklarının ve benlerde meydana gelen değişimlerin deri kanseri riskini artırabileceği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Atatürk’ün ölümünün 86. yıldönümünde yapılan anma töreninde de dikkat çeken Demirdağ, özellikle kışa girerken “ben kontrolü” yapmanın, deri kanseri riskinin erken tespiti açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Doç. Dr. Demirdağ, yaz aylarında yoğun şekilde maruz kalınan ultraviyole ışınlarının, benlerde büyüme, yeni ben oluşumu ve hatta kanserli dokuların gelişmesine yol açabileceğini belirtti. "Benlerde simetri bozulması, kenarlarda düzensizlik, çap artışı, renk değişimi, büyüme gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka bir dermatologa başvurulmalıdır" diyen Demirdağ, benlerin izlenmesinin deri sağlığı açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Prof. Dr. Erbaş, Otizm ve Şizofreni tedavisinde 2 ilacın patent aşamasına geldiğini açıkladı Prof. Dr. Erbaş, Otizm ve Şizofreni tedavisinde 2 ilacın patent aşamasına geldiğini açıkladı

Benlerin, doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilen, kahverengi, siyah veya deri renginde olabilirken, genetik faktörlerin, güneş ışınlarına yoğun maruz kalmanın ve güneş yanıklarının ben gelişiminde önemli rol oynadığını kaydeden Demirdağ, “Güneşe aşırı maruz kalmak, özellikle açık tenli ve çok sayıda benli kişilerde melanom riskini artırır. Melanom, deride en tehlikeli deri kanseri türüdür. Ayrıca, güneş ışınları sadece melanomu değil, diğer deri kanserlerini de tetikleyebilir” dedi.

Kişisel ben muayenesinin de önemine değinen Doç. Dr. Demirdağ, “Kişiler, benlerinde olabilecek değişimleri fark edebilmek için kendi bedenlerine aşina olmalıdır. Özellikle sırt, bacak arkası ve genital bölge gibi görülemeyen bölgeler için ayna yardımıyla düzenli muayene yapılmalıdır” dedi. Bu tür kontrollerin, dermatologların düzenlediği tarama ve dijital dermatoskopi yöntemleriyle desteklenmesi gerektiğini de belirten Demirdağ, “Erken tanı, tedaviye erken başlanmasına olanak tanır ve ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilir” diye ekledi.

Benlerin bilgisayarlı dermatoskopi ile dijital olarak fotoğraflanıp büyük oranda büyütülerek incelendiğini belirten Demirdağ, “Benlerin görüntüleri kaydedilir ve aylık veya yıllık takiplerle değişimleri gözlemlenir. Şüpheli bir durum tespit edilirse cerrahi müdahale ile ben alınabilir. Bu dijital takip, deri kanserinin erken evrede tespit edilmesini sağlayarak, tedavi süreçlerini çok daha etkili hale getirebilir” dedi.

Güneşin deri kanseri riskinde önemli bir faktör olduğunu söyleyen Demirdağ, yaz aylarında olduğu kadar kış aylarında da güneş koruyucu kullanmanın gerekliliğini vurguladı. "Güneş ışınları yıl boyunca deri üzerinde etkili olabilir. Bu nedenle sadece yazın değil, kışın da güneş koruyucu krem kullanılmalıdır. Yaz aylarında SPF 50, kış aylarında ise en az SPF 30 güneş koruyucu kremler tercih edilmelidir" diyen Demirdağ, çocukların güneş yanığına karşı korunmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı