Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, eğitim hayatında çocukların başarılı olabilmesi için sağlıklı gözlere sahip olmasının kritik bir faktör olduğunu vurguladı. Özellikle miyopi salgınının son yıllarda hızla artması, çocukların okulda tahtayı görememelerine ve bu durumun da okul başarılarına olumsuz etki yapmasına neden oluyor. Dr. Ekmekçiler, görme bozukluğunun çocuklarda baş ağrısı, konsantrasyon kaybı ve düşük akademik performansla ilişkili olduğunu ifade etti.

Miyopinin, özellikle teknoloji kullanımıyla birlikte hızla yayıldığını belirten Ekmekçiler, çocukların eğitim sürecinde cep telefonu ve tablet gibi ekranlara aşırı maruz kalmasının bu durumu kötüleştirdiğine dikkat çekti. "Son yıllardaki çalışmalar, gün ışığının miyopiyi engelleyebileceğini gösteriyor," diyen Ekmekçiler, çocukların günde en az 1 saat dışarıda vakit geçirmeleri gerektiğini belirtti. Bu basit adımın miyopinin ilerlemesini yavaşlatabileceğini ekledi.

Ebeveynlere, çocuklarının göz sağlığı için düzenli kontroller yaptırmalarını öneren Ekmekçiler, "Bazen aileler çocuklarını üç yıl önce muayeneye getirdiklerini söylüyor. Ancak çocukların göz numaraları hızla değişebilir, bu yüzden her yıl düzenli kontroller yapılmalı," şeklinde konuştu. Miyopinin, özellikle okul çağındaki çocuklarda yaygın olduğunu ve bu durumun gözlük kullanımını artırdığını dile getirdi.

Güneydoğu Optisyenler ve Gözlükçüler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Erdoğan ise, çocukların okul başarısının göz sağlığı ile doğrudan ilişkili olduğunu ifade etti. Erdoğan, özellikle okul öncesinde çocukların göz muayenelerinin yapılmasının kritik olduğunu vurguladı. Çocukların gözlük kullanması durumunda, gözlüklerinin ergonomik ayarlarının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan, gözlüklerin çocuğun baş yapısına, göz bebeğine ve kulak mesafesine uyumlu olmasının sağlanmasının, çocuğun daha rahat bir şekilde eğitim hayatına devam etmesini sağlayacağını ekledi.

Göz Sağlığında Sonbahar Uyarısı: Dikkat Edilmesi Gerekenler Göz Sağlığında Sonbahar Uyarısı: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu kapsamda, uzmanlar velilere, çocukların göz sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulunurken, teknolojik cihazların kullanım sürelerinin sınırlandırılmasını öneriyorlar. Ayrıca çocukların açık havada daha fazla zaman geçirmelerinin, miyopiyi yavaşlatabileceği belirtiliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı