Sonbahar ve kış mevsimine girilmesiyle birlikte çocuklarda Covid-19 vakalarında artış yaşanıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Sert, son 2-3 haftadır çocuklarda Covid pozitiflik oranının arttığını gözlemlediklerini ifade ederek, bu artışın özellikle okulların açılması ve kapalı alanlarda geçirilen sürenin uzamasıyla hızlandığını belirtti. Dr. Sert, bu süreçte yalnızca Covid değil, diğer viral ve bakteriyel enfeksiyonların da yaygınlaştığını söyledi.

Türkiye'de diyabet ve gizli şeker oranı yüzde 30'a ulaştı Türkiye'de diyabet ve gizli şeker oranı yüzde 30'a ulaştı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Deniz Aygün de acil servis başvurularında belirgin bir artış olduğunu ve bu vakaların genellikle ateş, öksürük, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle geldiğini belirtti. Çocuklarda Covid’in yanı sıra grip ve rinovirüs gibi solunum yolu virüslerinin de mevsim itibarıyla sıklaştığını vurgulayan Aygün, Covid pozitif vakaların yanı sıra influenza vakalarında da artış beklendiğini ifade etti. Aygün, ailelerin çocuklarına grip aşısı yaptırmalarının önemini vurguladı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Sert ise ailelere çocuklarda ateş ve enfeksiyon belirtileri görülmesi durumunda, çocukları hemen bir hekime götürmeleri gerektiğini söyledi. Ateşi yükselen ve genel durumu bozulan çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini belirten Sert, kalabalık ortamlarda virüslerin hızla yayılabileceği konusunda uyardı. Ailelerin, çocuklarının dengeli ve sağlıklı beslenmesine özen göstermesini öneren Sert, gıda takviyesi ya da ilaç kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışılması gerektiğinin altını çizdi.

Dr. Sert, "Ağır enfeksiyonlarda hayatı tehdit eden akciğer hasarına neden olabilen tablolarla karşılaşabiliyoruz. Ancak çoğunlukla çocuklarda gribal enfeksiyonlar, ateş, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi hafif semptomlar görüyoruz. Kronik hastalığı olan ve bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar daha ağır etkilenebiliyor. Bu yüzden enfeksiyonlardan korunmanın en önemli yolu doğru izolasyon ve hijyen tedbirleridir. Hasta çocukların okula gönderilmemesi, kalabalık ortamlardan uzak tutulması ve maske takılması gereklidir" şeklinde konuştu.

Sonuç olarak uzmanlar, çocuklarda artan Covid-19 ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına karşı aileleri dikkatli olmaya davet ediyor. Hasta çocukların evde izole edilmesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi salgınların yayılmasını engellemek için büyük önem taşıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı