Sivas’ta 40 yılı aşkın bir süredir ayakkabı tamiri yapan Gökhan Uygur, artan ayakkabı fiyatlarının ardından vatandaşların yeni ayakkabı almak yerine mevcut ayakkabılarını tamir ettirmeyi tercih ettiğini söyledi. Uygur, babasından devraldığı dükkanda her geçen yıl artan taleplerle birlikte iş yükünün katlandığını ancak bu durumun, çırak bulamama sorunu nedeniyle ustaları zorladığını belirtti.

Kırıkkale’nin Coğrafi İşaretli Delice Tuzu, Avrupa Pazarı için gün sayıyor Kırıkkale’nin Coğrafi İşaretli Delice Tuzu, Avrupa Pazarı için gün sayıyor

Sivas’ta uzun yıllardır ayakkabı tamirciliği yapan Gökhan Uygur, vatandaşların artan ayakkabı fiyatları nedeniyle tamirat için başvurduklarını ifade etti. Uygur, "Eskiden, insanlar ayakkabılarının yırtılması durumunda yenisini alırlardı. Ancak şimdi 2 bin-3 bin liraya aldıkları ayakkabıları çöpe atmıyorlar. Artık tamir ettiriyorlar. Bu da bizim iş yükümüzü arttırdı" dedi. Ayakkabı tamircisi, halkın maddi gücünün sınırlı olması nedeniyle tamir işine yöneldiğini ve mümkün olan en uygun fiyatlarla hizmet sunduklarını belirtti.

Ayakkabı tamirciliği mesleğine olan talebin giderek azaldığını dile getiren Uygur, bu mesleği 6 yaşında babasının yanında öğrenmeye başladığını ve 40 yılı aşkın bir süredir bu işi sürdürdüğünü söyledi. Ancak, sektördeki gençlerin çıraklık yapmaya ilgisiz olduğunu vurgulayan Uygur, "Gençler genellikle kısa vadede yüksek para kazanmayı hedefliyor. Bu yüzden çıraklık yapan kimse yok. Oysa bu memleketin bu tür işlere ihtiyacı var" şeklinde konuştu.

Artan taleplerle başa çıkabilmek için daha hızlı işler yapmaya başladıklarını belirten Uygur, "Eskiden yapmadığımız bazı tamirleri yapıyoruz. Fabrikasyon tamirler dediğimiz hızlı ve seri işler yapmaya başladık. Bu sayede hem iş yükünü azaltıyoruz hem de müşterilerimize zamanında hizmet sunuyoruz" dedi.

Ayakkabı tamirciliği mesleği, artan talep ve zorlu koşullar altında hızla değişse de, Gökhan Uygur gibi ustalar, işlerini tutkuyla yapmaya devam ediyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı