Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile, Türkiye'nin 8 milyon aracını ilgilendiren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için kayıt işlemleri 31 Ocak 2025’e kadar devam edecek. Sistemde kullanılacak çipler ve maliyetleri hakkında ortaya atılan iddialara ise, çip tedarikçisi TURPAK’tan yanıt geldi.

TURPAK, 1999 yılında Türkiye'de özel taşıt tanıma sistemlerini tanıtan ve 15 milyondan fazla araca taşıt tanıma entegrasyonu gerçekleştiren bir teknoloji şirketi olarak, çiplerin maliyetleri hakkında yapılan yanlış anlaşılmaları düzeltmek için yazılı bir açıklama yaptı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, taşıt tanıma sistemlerinde kullanılan çiplerin maliyeti teknolojik donanım ve yazılım özelliklerine göre 10 ile 40 dolar arasında değişiyor. "Bazı mecralarda yer alan 1 dolar fiyat iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Bu fiyatlarla dünyanın hiçbir yerinde çip temin etmek mümkün değildir" denildi.

Kar yağışı ile bungalovlara talep arttı Kar yağışı ile bungalovlara talep arttı

TURPAK, 25 yıldır Türkiye pazarında taşıt tanıma teknolojilerini temin eden tek firma olma özelliğine sahip. Şirket, taşıt tanıma sistemleri ve bu sistemlerde kullanılan taşıt çipleriyle ilgili ithalat yaparken, aynı zamanda teknik servis desteği de sağlıyor. Bugüne kadar Türkiye'de 15 milyondan fazla montaj gerçekleştiren TURPAK, halihazırda vergi mükelleflerine ait 8 milyon taşıtın 2,5 milyonunda çip temini sağlamış durumda.

TURPAK, Kasım 2023’te açılan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ihalesine katılmak için başvurduğunu ancak ihale şartnamesinde belirtilen yüksek yatırım gereksinimleri ve üretim tesisi kurma şartları nedeniyle teklif vermeme kararı aldıklarını açıkladı. Şirket, 100 milyon doları aşan yatırımlar ve yurt içinde üretim tesisi kurma zorunluluğu gibi koşulların, ihaleye katılım kararını etkileyen faktörler olduğunu belirtti.

TURPAK, UTTS projesi kapsamında hiçbir donanım veya çip temin etmediklerini vurgulayarak, akaryakıt sektöründeki taşıt tanıma sistemi montajları ve diğer hizmetlere devam ettiklerini ifade etti. Şirket, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye katkı sağlamaya devam ettiklerini ve ülkeye değer katmayı sürdüreceklerini belirtti.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kapsamında kullanılan çipler ve diğer donanımlar için kayıt işlemleri devam ederken, sektördeki gelişmelerin takibi önem kazanıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı