Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, ilk kez dörtlü çapraz böbrek nakli operasyonu düzenleyerek tıp dünyasında önemli bir başarıya imza attı. 25 Eylül 2024 tarihinde dört ameliyathanede eş zamanlı yapılan bu operasyonlarla toplamda 8 hasta birbirine çapraz bağlandı.

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, "Bu çeşit nakillerin yapıldığı bir merkez yok. Ben gurur duyuyorum, herkes gurur duysun" diyerek bu başarıyı duyurdu. Bugüne kadar toplamda 6,625 organ nakli gerçekleştiren hastanede, 2024 yılı itibarıyla 160 böbrek, 24 karaciğer, 3 kalp ve 1 pankreas nakli yapılmış durumda.

Çankırı’da Erken Teşhis İçin Birlikte Adım Atıldı: Farkındalık Etkinliği Çankırı’da Erken Teşhis İçin Birlikte Adım Atıldı: Farkındalık Etkinliği

Dörtlü çapraz nakil, doku uyumsuzluğu olan hastaların canlı vericileri ile eşleşmesini sağlıyor. Muğla'dan gelen 61 yaşındaki Muhittin Demir, eşi Saniye Demir'den böbrek almak istemiş, ancak doku uyumsuzluğu nedeniyle bu gerçekleşememişti. Diğer hastalar Hikmet Erol, Nesrin Şahan ve Şükran Öksüzoğlu da benzer sorunlar yaşadı. Çapraz havuzuna alınan bu aileler arasında yapılan tetkikler sonucunda uyumlu böbrek eşleşmeleri sağlandı.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 1982'de yapılan ilk böbrek naklinden bu yana geçen süreçte organ nakli alanındaki başarıların arttığını vurguladı. "Hastanemizde organ bağışlarının artmasını umuyoruz," dedi.

Nakil olan hastalardan Şükran Öksüzoğlu, daha önce babasından nakil olduğunu belirterek, "Annemden de nakil oldum. Çok mutluyum," dedi. Hikmet Erol ise kendisine böbrek veren Saniye Demir’e artık "anne" diye hitap ettiğini ifade etti.

Prof. Dr. Özkan, organ nakli ekibinin Burdur’da başka operasyonlar gerçekleştirdiğini belirterek, Akdeniz Üniversitesi’nin Türkiye’nin "amiral gemisi" olduğunu vurguladı. "Altı binin üzerinde böbrek ve 800'ün üzerinde karaciğer naklinin yapıldığı bir merkezdeyiz," diye ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı