Sağlık Çalışanlarının Haklı Talepleri Bütçe Gündeminde Sağlık Çalışanlarının Haklı Talepleri Bütçe Gündeminde

ÖZELHABER/ Ağız-diş sağlığında doğru bilinen yanlış inanış ve yöntemlerle vakit kaybetmeyin. Sağlıklı dişler için uzmanların tavsiyelerine kulak verin!

Ağız ve Diş Sağlığı bakımında doğru bilinen yanlışları www.cankirihaber.net olarak Diş Hekimi Hakan Demirok’tan öğreniyoruz.

“Ağız sağlığı genel sağlığın aynasıdır” ifadelerinde bulunan Diş hekimi Hakan Demirok, “Dişler ne kadar sağlıklı ve sağlam olursa olsun, diş etleri ve kemiğin de aynı düzeyde sağlıklı olması gerekiyor.” dedi.

Ağız bakımı ve sağlığında halk arasında doğru bilinen yanlışlar olduğunu belirten Hakan Demirok, “Ağız sağlığı için sadece fırçalamak yeterli değil. Nasıl fırçaladığımız ve yanında hangi uygulamaları yaptığımız da çok önemli.” Şeklinde konuştu. Diş Hekimi Hakan Demirok, ağız ve diş bakımında genel olarak yapılan yanlışları anlattı ve diş sağlığı için önemli bilgiler verdi.

Yaptığımız röportajda Diş Hekimi Hakan Demirok ağız ve diş sağlığında doğru bilinen yanlışlar şu şekilde açıkladı;

1. Dişleri karbonatla, tuzla veya limonla fırçalamak dişleri beyazlatır mı?

Cevap: Diş minesinde aşınma yapar ve diş yüzeylerini çizer anlık bir parlaklık verse de sonrasında daha çok sararır.

2.Yemekten sonra kürdan kullanmalı mıyız?

Cevap: Hayır! Yapısı gereği sert bir malzeme olduğu için diş etlerini tahriş eder ve dişeti çekilmelerine sebep olur. Diş ipi kullanımını tavsiye ederiz.

3.Reklamlardaki gibi fırçanın üzerine ne kadar çok macun sürersek o kadar iyi olur mu?

Cevap: Nohut büyüklüğünde macun kullanmak yeterlidir.

4.Misvak diş fırçası yerine geçer mi?

Cevap: Diş sağlığına faydalıdır ama tek başına misvak kullanmak diş fırçası + Diş macunun yerine geçmez.

5.Amalgam dolgu zararlıdır. Ağızda varsa hemen çıkartmak gerekir mi?

Cevap: Bu konuda çalışmalar olsa da halen bir fikir birliği yoktur. Sağlık bakanlığı halen hastanelerde amalgam dolgu uygulaması yaptırmaktadır. Yapılacak dolgularda amalgam dolgu tercih edip etmemek size kalmıştır ama yapılmış amalgam dolguları söktürmeyi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Sökülürken daha çok yutulur ve zararlı olabilir.

6.Süt dişleri gereksiz midir? Nasıl olsa yenisi gelecek o yüzden çürüyünce hemen çektirmeli miyiz?

Cevap: Süt dişlerinin düşme zamanı vardır. Düşme zamanından önce çürüdüyse tedavi edilmeli, ağızda tutulmalı alttan gelecek ana dişlere yer tutmalıdır.

Kaynak: Berkay Tozlu