Tamirciler Talebe Yetişemiyor: İşler 3 Kat Arttı Tamirciler Talebe Yetişemiyor: İşler 3 Kat Arttı

ÖZEL HABER/Çankırı’nın kültür ve tarihi bakımından zengin olduğu aşikâr şirin bir Anadolu şehridir.
Osmanlı Devleti zamanında eserler kazandırılmış ve korunmaya devam eden Çankırı’da tarihi 17.yüzyıla dayanan Ali Bey Camii Şerifi ile tarihte yolculuk yaptık.

F2048Af8 044D 4Ba3 A8F1 61Bb49C449Cf

Osmanlı Devleti, tarafından yaptırılan Sultan Süleyman Camii Şerifi’nden sonra Çankırı’da bulunan ikinci taş yapı olma özelliğine sahip olan Ali Bey Camii, Çankırı Merkez ilçede bulunan Ali Bey Mahallesi'ndedir. Kitabesinden 1609 yılında yaptırıldığı bilinmektedir. 5 Asır önce temelleri atılan ve tamamlanan Ali Bey Camii Şerifi 1857 tarihinde tadilata alınarak onarımı yapılmıştır.

Mihrap ve mimberi alçıdan ve süslemesizdi. Minare gövdesi tuğla, kaidesi kesme taştan yapılmıştır. İlk yapının tamamen yıkılarak sonradan yeniden yapıldığı bilinen cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ettirilmiştir.

I M G 20240519 170302

Çankırı’nın tarihinde önemli yer tutan Ali Bey Camii Şerifi günümüzde hala aktif olarak ibadete açıktır. Tarihi bakımından ziyaretçilerini bekleyen Ali Bey Camii Şerifi Çankırı’da uğranması ve görülmesi gereken tarihi mekanlardan biridir.

Kaynak: Burak Kaya