Elazığ Medilines Hastanesi'nde görevli Üroloji Uzmanı Op. Dr. Veysel Yüzgeç, prostat hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Prostat hastalığının tedavi edilemediğini, yalnızca ilaçla rahatlama sağlanabildiğini belirten Yüzgeç, “Prostat dokusunu yok edecek bir ilaç henüz mevcut değil. Bu nedenle, hastaların durumu dikkatle takip edilmelidir,” dedi.
Prostat hastalığının özellikle 40 yaşından sonra ortaya çıktığını ifade eden Yüzgeç, “Prostat, yeni doğan erkek çocuklarında dahi bulunan yardımcı bir üreme organıdır. 40 yaşından sonra büyümeye başlar. Büyüme sürecinde hastalar, daha sık idrara gitmekte, idrarını kesik kesik yapmakta ve gece birkaç kez tuvalete kalkmaktadır,” dedi. Özellikle kış aylarında soğuk havaların bu belirtileri daha da belirgin hale getirdiğini vurgulayan Yüzgeç, “Yazın hastalar daha rahat ederken, kışın daha fazla sıkıntı yaşarlar,” diye ekledi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün, 40 yaş üstündeki erkeklere yılda bir kez üroloji muayenesi önerdiğini hatırlatan Yüzgeç, “Gerekli tahliller alındıktan sonra büyümenin ve semptomların derecesine göre rahatlatıcı ilaçlar verilebilir. Ancak her zaman prostat dokusu iyi huylu büyümeyebilir. Prostat kanseri riski olan hastaların, muayene, ultrason ve PSA testi ile değerlendirilmeleri önemlidir,” dedi.
Prostat kanseri tanısı konan hastaların tedavi süreçleri hakkında da bilgi veren Yüzgeç, “Bu hastalar için öncelikle bir tedavi uygulayıp takibe alıyoruz. 15 gün sonra hastayı tekrar değerlendiriyoruz. Eğer sonuçlar hala sıkıntılıysa, prostata özel dinamik MR incelemesi yapıyoruz. Sonuçlar 1’den 4’e kadar derecelendirilir. 1 ve 2 normal kabul edilirken, 3 ve 4’te biyopsiye gidiyoruz,” dedi.
Prostat hastalığının geçiştirilemeyeceğini belirten Yüzgeç, “Zamanında opere edilmeyen hastalarda, önce mesane, ardından böbrekler olumsuz etkilenebilir. Bu hastalığın şakaya alınacak bir yanı yoktur,” dedi. “Eğer bir erkek 40 yaşını geçmişse ve sık sık idrara çıkıyorsa, kesinlikle bir üroloji uzmanına muayene olmalıdır,” diyerek hastalara çağrıda bulundu. Prostat hastalığının nihai tedavisinin cerrahi olduğunu vurgulayan Yüzgeç, “Hastalarımız ilaçla tedavi alırken bile prostatları büyümeye devam eder. Rahatlatan ilaçlar bir süre sonra etkisini yitirir,” şeklinde konuştu. Prostat kanseri durumunda, hastalığın evrelemesi yapılarak, prostat dışına çıkmamışsa cerrahi müdahale ile tedavi planlanmaktadır.