Dicle Memorial Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Özgür Baran, boyun fıtığı hastalarının genellikle yanlış uyuma pozisyonu ve masa başı meslek gruplarında daha sık karşılaşıldığını belirtti. Boyun fıtığının omurgadaki diskler arasında bulunan elastik yapıdaki diskin omurilik kanalına ve sinirlere bası yapması sonucu oluştuğunu açıkladı. Dr. Baran, bu durumun genellikle boyun ağrısı, uyuşma ve kollara kadar yayılan uyuşma gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi.

Özellikle masa başında çalışan veya uzun süre sabit bir noktaya bakarak boynunu hareketsiz tutan kişilerde ve diş hekimleri gibi boynu öne doğru bükerek çalışanlarda bu sorunun daha sık görüldüğünü ifade etti. Ayrıca, telefonu kafasının üstünde tutarak omuz arasında uygunsuz bir şekilde kullanan kişilerde de boyun fıtığına sık rastlandığını belirtti.

Dr. Baran, boyun fıtığı hastalarının çoğunun ameliyatsız tedavi yöntemleri ile iyileşebildiğini, ancak bazı durumlarda (yaklaşık %5) ameliyatın gerekebileceğini ve bu durumda genellikle omurilik kanalında bası oluşan vakalarda ameliyatın kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Ameliyatların genellikle boyunun ön kısmından yapıldığını ve iz bırakmayan bir kesiyi içerdiğini açıkladı.

80 Yaşındaki Tevfik Akgündüz, Siirt Hastanesi'nde Şifa Buldu 80 Yaşındaki Tevfik Akgündüz, Siirt Hastanesi'nde Şifa Buldu

Uyurken doğru pozisyonda olmanın ve uygun bir yastık kullanmanın önemine de değinen Dr. Baran, yan yatış pozisyonunun genellikle en uygun uyku pozisyonu olduğunu ve bu pozisyonda kafa ile omuz arasındaki boşluğu dolduracak nitelikte ortopedik bir yastık kullanmanın faydalı olabileceğini belirtti. Yüzüstü yatmanın ise boyun ağrısı ve fıtık şikayetlerini artırabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı