Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, tuz tüketimi konusunda kamuoyunda yanlış bilinen bazı iddialara açıklık getirdi. Tuzun, kalsiyum, demir ve selenyum gibi temel minerallerin kaynağı olarak gösterilmesinin yanıltıcı olduğunu belirten Ercoşkun, tuz tercihinde en önemli kriterin saflık ve temizlik olduğunun altını çizdi.

Tuzu Bu Güne Kadar Yanlış Mı Tanıdık Yeni Araştırmalar Ortaya Çıktı!8

Ercoşkun, kaya tuzlarının içeriğinde olduğu iddia edilen 80'den fazla mineralin varlığına dair yapılan açıklamaların yanıltıcı olabileceğini ifade ederek, "Kaya tuzu içerisinde iddia edilen minerallerin çoğu, insan sağlığı için tehlike arz edebilir. Örneğin, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, iyot, bakır, krom gibi 16 adet mineralin varlığı biliniyor. Ancak kabul edilmiş bu mineraller dışında tuzda bulunduğu iddia edilen diğer elementler ya yok denecek kadar az miktardadır ya da insan sağlığına olumsuz etkiler yapabilecek türdendir. Dolayısıyla, bir tuzun bu kadar çok mineral içermesi pek mümkün değildir" dedi.

Tuzu Bu Güne Kadar Yanlış Mı Tanıdık Yeni Araştırmalar Ortaya Çıktı!6

Tuzun mineral içeriği üzerine yapılan açıklamaların yanı sıra, Doç. Dr. Ercoşkun, Türkiye'deki kaya tuzlarının mineral içerikleri hakkında da bilgi verdi. Ülkemizdeki kaya tuzlarında yaklaşık 50 miligram bölü kilogram (50 PPM) oranında magnezyum bulunduğunu belirten Ercoşkun, "Günlük 5 gram tuz tüketimi ile vücudumuza alınan magnezyum miktarı binde 0,1-0,2 gibi oldukça düşük bir seviyede kalıyor. Bu oran, magnezyum ihtiyacını karşılayacak düzeyde değildir ve yok hükmündedir" diye konuştu.

Tuzu Bu Güne Kadar Yanlış Mı Tanıdık Yeni Araştırmalar Ortaya Çıktı!2

Kalsiyum, demir ve selenyum gibi önemli minerallerin tuzdan sağlanamayacağını vurgulayan Ercoşkun, tuzun bu minerallerin kaynağı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti. "Tuz, bu minerallerin kaynağı değildir ve bu konuda yapılan iddialar doğruyu yansıtmamaktadır. Tuz tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, tuzun saflığı ve temizliğidir" şeklinde konuştu.

Tuzu Bu Güne Kadar Yanlış Mı Tanıdık Yeni Araştırmalar Ortaya Çıktı!7

Çankırı'da AVM'de Vatandaşlara İlk Yardım Eğitimi Verildi Çankırı'da AVM'de Vatandaşlara İlk Yardım Eğitimi Verildi

Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun’un bu açıklamaları, doğru tuz seçimi konusunda toplumu bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Yanlış bilinen iddialar yerine, bilimsel gerçeklere dayanan bilgilere dikkat çeken Ercoşkun, sağlıklı bir tuz tüketimi için kalite kriterlerine vurgu yaparak, saflık ve temizlik gibi önemli unsurlara odaklanılmasını öneriyor.

Tuzu Bu Güne Kadar Yanlış Mı Tanıdık Yeni Araştırmalar Ortaya Çıktı!5

Tuzu Bu Güne Kadar Yanlış Mı Tanıdık Yeni Araştırmalar Ortaya Çıktı!4

Kaynak: İhlas Haber Ajansı