İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, 4 Mart Dünya Obezite Günü'nde "Obeziteyi Anla, Önle ve Yönet" başlıklı bir panel düzenleyerek, obezite konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladı. Panelde, obezitenin nedenleri, engellenme yolları ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri üzerine kapsamlı bilgiler paylaşıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emir Tan, obezite ile mücadelenin önemine değinerek, “Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporlarına göre, obezitede Avrupa’da ilk sırada yer alıyoruz. OECD ülkeleri arasında ise ABD'den sonra ikinci sıradayız. Bu, obeziteyle mücadele etmemiz gerektiğini açıkça ortaya koyuyor,” dedi.

Panelde, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asiye Nurten ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Saydamlı, oturum başkanları olarak yer aldı. Konuşmacılar, yeme davranışlarının düzenlenmesi, duygusal yeme, yeme bağımlılığı, obezitenin engellenmesi ve egzersizin rolü gibi konuları ele aldı.

Doç. Dr. Serhat Sirekbasan, Sağlık Bilim Komisyonu’na Seçildi! Doç. Dr. Serhat Sirekbasan, Sağlık Bilim Komisyonu’na Seçildi!

Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Saydamlı, obezitenin yalnızca yetişkinleri değil, çocukları da tehdit eden bir hastalık haline geldiğini vurguladı. Saydamlı, “Obezite, hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları gibi pek çok kronik hastalığa yol açabiliyor. Çocukluk döneminde başlayan kötü alışkanlıklar, büyüdükçe daha büyük sağlık sorunlarına neden olabiliyor,” dedi.

Saydamlı, Dünya Obezite Atlası 2030 tahminlerine göre Türkiye'deki obezite oranının yüzde 19 olacağını belirterek, “Eğer etkin önlemler alınmazsa, 2030 yılı itibarıyla dünya genelinde 1 milyar insanın obezite ile yaşayacağı tahmin ediliyor,” dedi. Obezitenin önlenmesi için stratejik adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Asiye Nurten, obezitenin bir tür bağımlılık olarak değerlendirilebileceğini belirterek, bu soruna dikkat çekmek amacıyla bu paneli düzenlediklerini söyledi. “Günümüzde yemek yemenin amacı beslenmektense, sadece yemek yemek haline gelmiş durumda. Bu da aşırı kalori alımına yol açıyor,” diyen Nurten, obezitenin yalnızca fiziksel sağlıkla değil, psikolojik ve duygusal zorluklarla da bağlantılı olduğunu ifade etti.

Panelin sonunda konuşan Prof. Dr. Tan, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi olarak, öğrencilerde obeziteyi anlama, önleme ve yönetme bilincinin oluşturulmasına büyük önem verdiklerini belirtti. Ayrıca, üniversitenin sağlık ve beslenme alanında başlattığı projelerin, obeziteye karşı etkili bir mücadeleye katkı sağlayacağını vurguladı.

Obezite, sadece bireysel değil toplumsal bir sorun haline gelmiş durumda. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nin düzenlediği bu panel, bu küresel sağlık sorununa karşı farkındalık yaratmak ve çözüm önerileri sunmak adına önemli bir adım oldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı