Frig Vadisi’nde ‘Lavanta Cenneti’ ve Kadın Girişimciliğiyle Ekolojik Yaşam Başlıyor Frig Vadisi’nde ‘Lavanta Cenneti’ ve Kadın Girişimciliğiyle Ekolojik Yaşam Başlıyor

Dünyada yalnızca Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde görülen ve bilimsel adı Crocus keltepensis olan Keltepe çiğdemi, yok olma riskiyle karşı karşıya. 2019 yılında bilimsel literatüre giren bu nadir tür, sadece şubat, mart ve nisan aylarında yüksek rakımlarda yüzeye çıkıyor. Kocaeli Üniversitesi'nden Dr. Hüseyin Doğan, bu özel türün kesinlikle yerinden sökülmemesi ve koparılmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Dr. Doğan, Kocaeli florasında yaptığı araştırmalar doğrultusunda ilin yaklaşık 2 bin farklı bitki türüne ev sahipliği yaptığını belirtti. Bu rakam, Kocaeli’nin küçük yüzölçümü ve yoğun sanayi baskısı göz önüne alındığında oldukça dikkat çekici. Kente özgü 60'tan fazla endemik bitki türü bulunduğunu ifade eden Doğan, Crocus keltepensis’in ise sadece Kuzuyayla’da yetiştiğini ve küresel ölçekte endemik kabul edildiğini söyledi.

Keltepe çiğdeminin, karların erimesiyle birlikte yüzeye çıktığını ve çiçek açtığını belirten Doğan, “Kar erken erirse bitki de erken açıyor. Bu yıl kar geç yağdığı için çiğdemler de geç yüzeye çıktı,” dedi. Nisan ayında düzenlenen fotoğraf safarisiyle bu nadide türün doğal ortamında görüntülendiğini söyleyen Doğan, bu tür farkındalık çalışmalarının önemine dikkat çekti.

Türkiye’de yaklaşık 50 farklı çiğdem türü bulunduğunu ve bunların büyük kısmının endemik olduğunu vurgulayan Doğan, “Kocaeli’de 8 çiğdem türü var, 4’ü endemik. Keltepe çiğdemi ise sadece bu bölgede var. Eğer burada yok olursa, dünyadan tamamen silinmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Doğan, bu bitkinin yenilebilir olup olmadığına dair henüz bilimsel bir veri olmadığını da belirterek, “Yenilebilir olsa bile kesinlikle tüketilmemeli. Bu türler doğada kendi haline bırakılmalı ve korunmalı,” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı