Halk arasında beyin felci olarak bilinen Serebral Palsi, çocuklarda engelliliğin en yaygın nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Medipol Bahçelievler Hastanesi'nden Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Paketçi, bu durumun, beynin bazı bölgelerinin doğum öncesi, doğum sırasında ya da nadiren doğum sonrasında hasar görmesi sonucu ortaya çıktığını belirtiyor. "Bu hasar, beynin kaslara hareket etme mesajını doğru bir şekilde iletememesiyle ilişkilidir" diye ekliyor.

Doç. Dr. Paketçi, Serebral Palsi’nin Türkiye’de her bin doğumda yaklaşık beş kez görüldüğünü ifade ederek, bu durumun hareket kabiliyetini etkileyebileceği gibi solunum, mesane ve bağırsak kontrolü, yemek yeme ve konuşma becerilerini de olumsuz yönde etkileyebileceğini vurguluyor. Bazı çocuklar, yürüme çağlarına kadar veya daha ileri yaşlara kadar belirti göstermeyebilir. "Çocuklarda oturma, emekleme ve yürüme gibi gelişim aşamalarında gecikme gözlemlenebilir" diyor.

Serebral Palsi’nin ortaya çıkmasında çeşitli risk faktörleri bulunmakta. Doç. Dr. Paketçi, "Gebelikte veya doğum sırasında yaşanan sorunlar, prematüre doğumlar, düşük doğum ağırlığı ve çoklu gebelikler bu risk faktörlerinden bazılarıdır" diyerek bu faktörlerin önemine dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 çocuk çağrısına üreme sağlığı uzmanlarından destek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 çocuk çağrısına üreme sağlığı uzmanlarından destek

Hastalığın tanısı genellikle gelişimdeki gerilikler üzerinden konuluyor. "Başını tutamayan, oturamayan, emekleyemeyen veya yürüyemeyen bebeklerde Serebral Palsi şüphesi doğabilir" diyor. Ayrıca, hareket koordinasyonunda bozukluklar, kas sertliği ya da gevşekliği gibi bulgular da gözlemlenebiliyor. Ancak bu belirtiler her zaman ilk muayenede belirgin olmayabiliyor; çocukların hızlı gelişim gösterdiği ilk iki yılda zamanla ortaya çıkabilir.

Doç. Dr. Paketçi, "Günümüzde beindeki hasarları onaracak kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak hastalığa eşlik eden sorunlar tedavi edilebilir" açıklamasını yapıyor. Örneğin, epilepsi gibi durumlar ilaç tedavisi ile yönetilebilir. Ayrıca, hastaların beslenme düzeni ve kilo alımı da oldukça önemlidir. Davranış problemleri için ise çeşitli terapilerle destek sağlanabilir.

Sonuç olarak, Serebral Palsi’nin belirtilerinin erken fark edilmesi, uygun tedavi ve destekle çocukların yaşam kalitesini artırabilir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı