Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, yaz aylarında su tüketiminin arttığını ve bu dönemde kaynağı bilinmeyen suların sağlık riskleri taşıdığını vurguladı. Sıcak havalarda, özellikle dışarıda zaman geçiren bireylerin kaynağı bilinmeyen çeşmelerden su içme alışkanlıklarına dikkat çekerek, bu suların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Dr. Sarıkaya, yaz aylarında mikropların ve bakterilerin hızla çoğaldığını, bu durumun hijyen koşullarına uyulmadığında ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini ifade etti. Güvenilir kaynaklardan su tüketiminin önemine vurgu yapan Sarıkaya, suyun güneş almayan yerlerde ve açık renkli kaplarda muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.

"Kaynağı bilinmeyen kuyu suları gibi sular kesinlikle tüketilmemelidir"

Uzmanından su tüketimi uyarısı: Kronik hastalıklarda hayati öneme sahip Uzmanından su tüketimi uyarısı: Kronik hastalıklarda hayati öneme sahip

"Kaynağı bilinmeyen kuyu suları gibi sular kesinlikle tüketilmemelidir" diyen Dr. Sarıkaya, mikropların ve bakterilerin sıcak havalarda hızla çoğaldığını, bu nedenle yalnızca güvenilir, kontrolü yapılmış musluk suyunun tüketilmesinin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, kontrolsüz mahalle çeşmelerinden su içilmemesi, "içilmez" yazısı bulunan çeşmelerden asla su içilmemesi gerektiğini vurguladı.

Tüketim aşamasında içme-kullanma sularının kalitesinin Sağlık Bakanlığı tarafından düzenli olarak denetlendiğini belirten Sarıkaya, klorlanmış musluk suyunun tercih edilmesi gerektiğini ve izinsiz içme suyu taşıyan tankerlerin yetkili kuruluşlara bildirilmesi gerektiğini ifade etti. Evde kullanılan suyun da içme-kullanma suyu niteliğinde olması gerektiğinin altını çizen Sarıkaya, tüketilecek suların sağlık açısından güvenli ve hijyenik koşullarda saklanmasını önerdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı