Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'nin sağlık alanında yeni bir döneme girdiğini belirterek, Ar-Ge desteğini 2025 yılı itibarıyla iki katına çıkaracaklarını duyurdu. Bakan Memişoğlu, açıklamasında, "Tanı ve teşhis ürünleri, tıbbi cihazlar, aşı ve ilaç geliştirme projelerine verdiğimiz desteği artırarak, ülkemizin sağlık sektöründeki dışa bağımlılığını en aza indirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın "Üreten Sağlık" temasıyla düzenlediği "Sağlıklı Türkiye Yüzyılı Tanıtım Toplantısı", bakanlık binasında gerçekleştirildi. Programa Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır katıldı. Toplantıda, sağlık sektöründe atılacak yeni adımlar ve hedefler hakkında açıklamalar yapıldı.

Bakan Memişoğlu, Türkiye’nin sağlık alanında yeni bir model geliştirdiğini belirterek, "Üreten Sağlık Modeli ile sağlık sektöründe marka ve katma değer oluşturmayı, ülkemizin ekonomik büyümesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye’nin insan gücü, akademik birikimi, sanayi kapasitesi ve girişimcilik ruhuyla bu süreci başarıyla yönlendireceğiz" dedi.

Çankırı'nın Orta İlçesinde Sağlık Hizmetleri Güçleniyor Çankırı'nın Orta İlçesinde Sağlık Hizmetleri Güçleniyor

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) öncülüğünde başlatılan projeler hakkında bilgi veren Memişoğlu, üniversiteler ve özel sektörle işbirliği yaparak sağlık çalışanlarını bu sürece dahil ettiklerini kaydetti. "İlk adım olarak, Etlik, Bilkent ve Çam Sakura hastanelerinde Teknoloji Transfer Ofisleri kurarak, sağlık çalışanlarımızı bu ekosistemin merkezine alıyoruz" diyen Memişoğlu, sağlık çalışanlarına Ar-Ge, finansal destek, patent ve hukuki yardım sunacaklarını belirtti.

Sağlık Bakanı, Türkiye'nin hala ithal etmek zorunda olduğu tıbbi cihazlar ve ilaçları yerli üretimle karşılamayı hedeflediklerini vurguladı. "Hedefimiz, en yüksek miktarda ve bedelle temin ettiğimiz ürünleri yerli üreticilerle buluşturarak, ülkemizin sağlık alanındaki dışa bağımlılığını minimize etmek" diyen Bakan Memişoğlu, Ar-Ge desteğini 2025'te iki katına çıkaracaklarını açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise sağlık sektöründeki gelişmeleri ve Türkiye'nin bu alandaki başarılarını paylaştı. Kacır, ilaç ihracatının son 22 yılda 160 milyon dolardan 2,5 milyar dolara, tıbbi cihaz ihracatının ise 47 milyon dolardan 1,3 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. "Bugün, 11 biyoteknolojik ilaç tesisi üretim yapıyor. Ayrıca, sağlık sektöründe geçen yıl 175 yatırıma 30 milyar TL'lik teşvik verdik ve 3 bin 262 nitelikli istihdam sağladık" dedi.

Kacır, Türkiye’nin sağlık alanında henüz "turcorn" (sağlık alanında milyar dolarlık değerlemeye ulaşan girişim) çıkaramadığını ancak atılacak adımlar ve işbirlikleriyle gelecekte sağlık sektöründe de büyük başarılar elde edileceğini belirtti.

Toplantı sonunda, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜSEB ve diğer paydaşlar arasında toplamda 12 yeni işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokoller, sağlık alanındaki Ar-Ge çalışmalarının hızlandırılması, yerli üretimin artırılması ve dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bakan Kacır, sağlık alanındaki işbirliklerinin güçlendirilmesi, klinik araştırmaların yaygınlaştırılması ve üniversiteler ile Ar-Ge merkezlerinin daha fazla entegre edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Bu süreçte TÜSEB ve TÜBİTAK’ın koordineli çalışması büyük önem taşıyor" dedi.

Son olarak, Türkiye'nin sağlık alanında gelecekteki hedeflerini de açıklayan Bakan Kacır, sağlık sektöründe de büyük yenilikler ve başarılar beklediklerini, temel araştırmaların yanı sıra klinik araştırmalara da önem verdiklerini belirtti. Kacır, "Sağlıkta da Türkiye’nin 'turcorn'ları doğacak. Bu işbirlikleri ile sağlıkta yeni bir dönemin kapılarını aralayacağız" diyerek, sağlık alanındaki büyüme hedeflerinin sürdüğünü vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı