İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Orta Doğu Sempozyumu, bu yıl “Orta Doğu’da Yeni Jeopolitik Kırılmalar ve Egemenlik Sorunları” başlığı altında gerçekleştirildi. 15-16 Ekim tarihlerinde yapılan sempozyuma, Orta Doğu konusunda uzman birçok akademisyen ve araştırmacı katıldı. Sempozyumun açılış konuşmalarını Dr. Öğr. Üyesi Ali Semin, MOKHA İcra Direktörü Raed Batis, UMAM Başkanı Prof. Dr. Ahmed Zekrallah ve Sempozyum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Emre Gündoğdu yaptı.
İGÜ İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Dr. Emre Gündoğdu, sempozyumun amacının Orta Doğu’daki ekonomik, sosyal ve siyasal krizleri tartışmak ve bu sorunlara çözüm önerileri geliştirmek olduğunu vurguladı. Gündoğdu, özellikle Filistin’de İsrail’in gerçekleştirdiği insanlık suçlarına karşı Batı’nın tepkisizliğini eleştirerek, “İsrail’in Filistin halkına yönelik soykırım gerçekleştirmesi söz konusu. Batı dünyası, bu konuda iki yüzlü bir tutum sergiliyor,” dedi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Durgun, sempozyumun Orta Doğu’daki sorunların bölge insanları tarafından ele alındığını ifade ederek, Türkiye’nin bu durumdan nasıl etkileneceğini açıkladı. Durgun, “Komşudaki ateş bizi de yakar. Orta Doğu’daki karmaşa, sadece İsrail’in varlığıyla açıklanamaz; bu durumu besleyen batılı güçlerin politikaları da büyük rol oynuyor,” diye belirtti.
Sempozyumun sonunda İGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Maraşlı, Orta Doğu’daki sorunlara farklı bakış açıları sunarak çözüm önerileri geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti ve bu tür etkinliklerin, bölgedeki halkların uyanışına katkı sağlamasını umduğunu belirtti.