ÖZEL HABER/Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden Çankırı için önemli bir uyarı geldi. 11-12 Nisan 2025 gecelerinde yaşanması beklenen soğuk hava dalgası nedeniyle il genelinde zirai don riski oluşabileceği belirtildi. Hazırlanan ‘Zirai Don Risk Tahmin Haritası’na göre Çankırı’nın farklı bölgelerinde risk seviyeleri değişiklik gösteriyor.
Haritaya göre, Çankırı Merkez, Kızılırmak ve Yapraklı ilçeleri ‘orta kuvvette’ zirai don riski altındayken; Şabanözü, Eldivan, Korgun ve Ilgaz ilçelerinde bu risk ‘kuvvetli’ olarak sınıflandırıldı. Daha da dikkat çekici olan ise Orta ve Kurşunlu ilçelerinde don riskinin bazı kesimlerde ‘çok kuvvetli’ seviyeye ulaşabileceği uyarısı.
Çerkeş, Atkaracalar ve Bayramören ilçelerinde ise don riskinin neredeyse zirveye ulaştığı, bu bölgelerin tamamına yakınında ‘çok kuvvetli zirai don’ beklendiği bildirildi. Özellikle gece saatlerinde yaşanabilecek ani sıcaklık düşüşlerinin meyve ağaçları, sebze fideleri ve çiçeklenme dönemindeki tarım ürünleri üzerinde büyük tahribat yaratabileceği ifade edildi.
Uzmanlar, çiftçilerin ürünlerini koruyacak önlemleri acilen alması gerektiğini, olası zararların önüne geçebilmek için sulama, dumanlama, malçlama gibi yöntemlerin değerlendirilebileceğini belirtti. Ayrıca zirai sigorta kapsamında yer alan üreticilerin poliçelerini kontrol etmeleri de tavsiye edildi.
Meteoroloji yetkilileri, don tehlikesinin özellikle gece geç saatlerde etkili olacağını vurgulayarak, hava durumunun anlık takip edilmesini öneriyor. Tarımsal üretimin olumsuz etkilenmemesi adına yapılan bu uyarı, bölge çiftçileri için hayati önem taşıyor.
HABER: Burak Kaya