Anadolu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen "Yapay Zekâ Günlükleri" konferans serisi, teknoloji ve iletişim dünyasını bir araya getirdi. Serinin ilk etkinliği olan "Chat: (G)enAI (P)ratikler ve (T)eoriler" başlıklı konferans, İletişim Bilimleri Fakültesi Şener Şen Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleşti.
Açılış konuşmasını yapan Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Erdemir, yapay zekânın artık hayatın her alanında etkisini gösterdiğine dikkat çekerek, “Bu alanda üniversite olarak bir okuryazarlık seferberliği başlatıyoruz. Bu konferans serisi de bu sürecin önemli bir parçası. Önümüzdeki hafta bir Yapay Zekâ Zirvesi ile süreci daha da derinleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
Konferansın konuşmacısı Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enes Eryarsoy ise yapay zekânın özetleme yeteneğine dikkat çekerek, bu teknolojinin insanlığa bilgiye erişimde devrimsel kolaylıklar sunduğunu belirtti. Eryarsoy, “Yapay zekâ adeta Babil Kütüphanesi'nin kütüphanecisi gibi. Bilgiyi filtreliyor, derliyor ve hızla sunuyor” dedi.
Prof. Dr. Eryarsoy ayrıca, Türkiye’de de yapay zekâ yatırımlarının hız kazandığını, Cahit Arf adına kurulan süper bilgisayarda 393 GPU bulunduğunu vurguladı. Teknolojinin elektrik gibi temel bir ihtiyaç hâline geldiğini ifade eden Eryarsoy, “Yıkıcı teknolojiler başlangıçta tatlı gelir ama etkisi geç anlaşılır. Eğer bu yarışta geri kalırsak, ciddi risklerle karşı karşıya kalabiliriz” şeklinde konuştu.
Konferans, soru-cevap bölümünün ardından Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Köksal Büyük’ün, Prof. Dr. Enes Eryarsoy’a teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi. Etkinliğe akademisyenler, öğrenciler ve farklı üniversitelerden konuklar yoğun ilgi gösterdi.
‘Yapay Zekâ Günlükleri’ serisinin ilerleyen günlerde farklı konu başlıklarıyla devam edeceği duyuruldu.