Otizm, yıllar içinde görülme sıklığı hızla artan bir nörogelişimsel rahatsızlık haline geldi. 10 bin çocukta 2-4 oranında görülen otizm, günümüzde her 36 çocuktan birine kadar inmiş durumda. Uzmanlar, erken yaşlarda yapılan eğitimlerle otizm belirtilerinin büyük ölçüde ortadan kaldırılabileceğini belirtiyor. Ancak, eğitim almayan çocuklarda belirtiler zamanla daha belirgin hale geliyor ve tedavi edilmesi giderek zorlaşıyor.
Kocaeli Başiskele’deki Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, otizmle mücadele eden ailelere yönelik bilgilendirme faaliyetlerini arttırıyor. Almanya Stuttgart'ta düzenlenen "Otizme Farkındalık Paneli"nde alanında uzman isimler, erken tanının önemine dikkat çekti. Aileler, çocuklarının gelişimine katkı sağlamak için doğru zamanlamayla özel eğitim almalarının gerekliliğini öğrendi.
Bolu İzzet Baysal Üniversitesi'nden Doç. Dr. Alparslan Karabulut, ekran süresi ve diğer çevresel faktörlerin otizmi tetiklediğine vurgu yaparak, "Erken doğum, anne sağlığı ve çevresel yoksunluk gibi faktörler risk oluşturuyor" dedi. Ayrıca, 0-3 yaş arasındaki çocuklarda erken tanı ve eğitimin, bağımsız yaşam becerileri kazandırmada kritik rol oynadığı ifade edildi.
Eğitim koordinatörü Ebru Gerçek, erken müdahaleyle otizmli çocukların gelişiminde önemli ilerlemeler kaydedilebileceğini belirterek, "Çocukların gelişimini hızlandırmak ve doğru eğitimle hayata hazırlamak için çaba gösteriyoruz" dedi.
Atlantis Özel Eğitim Merkezi yöneticisi Mehmet Ali Kaşka ise, Türk eğitmenlerin Avrupa'da büyük bir fark yarattığını ve ülkemizin eğitim alanındaki gücünü dünyaya tanıttıklarını belirtti. Otizmli çocukların erken yaşta doğru eğitimle topluma kazandırılabileceği, panelde vurgulanan başlıca mesajlardan biriydi.