Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı’ndaki kazılarda, Malazgirt Savaşı'na ait önemli bulgulara ulaşıldığını duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bölgedeki kazı çalışmalarında çok sayıda ok ucu bulunduğunu ve bu bulguların savaşa dair değerli izler sunduğunu belirtti. Ersoy, "Kazılarımızda elde edilen bu değerli bulgular, Malazgirt Savaşı’nın izlerini gün yüzüne çıkararak, köklü geçmişimize ışık tutuyor" dedi.

Çankırı Atatürk Anıtı: 1944’te Dikilen Kurtuluş Savaşı’nın İzleri Çankırı Atatürk Anıtı: 1944’te Dikilen Kurtuluş Savaşı’nın İzleri

2020 yılında başlatılan projeye 12 üniversiteden yaklaşık 40 akademisyenin katıldığı belirtilirken, kazı çalışmalarının Afşin Mezarlık Alanı, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı ve Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli Köyü gibi stratejik noktalarda önemli bulgulara ulaştığı kaydedildi. Bu bulgular, Malazgirt Savaşı’nın tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

Afşin Mezarlık Alanı'nda gerçekleştirilen kazılarda, Malazgirt Savaşı ile ilişkilendirilen 11. yüzyıla tarihlenen mezarlar bulundu. Açıklamada, “2024 yılı itibarıyla toplamda 51 mezar gün yüzüne çıkarıldı ve bu mezarlardan bazılarında anıtsal yapılar içinde 7 bireye ait kalıntılar bulundu” ifadelerine yer verildi.

Malazgirt ilçe merkezindeki en eski Müslüman mezarlığında gerçekleştirilen kazılarda, savaş izleri taşıyan buluntular gün yüzüne çıktı. Bakanlık açıklamasında, “İslami ölü gömme geleneklerine uygun, taş işçiliğiyle dikkat çeken mezarlarda yapılan çalışmalar sırasında, Bizans sikkeleri, ok uçları ve metal objeler ele geçirildi. Buluntular, bu alanın Malazgirt Savaşı sırasında bir çatışma noktası olduğunu kanıtlar nitelikte” denildi.

Ağrı’nın Patnos ilçesindeki Günbeli köyünde gerçekleştirilen kazılar da Malazgirt Savaşı'nın izlerini ortaya koydu. 2023 yılında teslim edilen IV. Romanos Diogenes baskı mührü ve altın sikkelerin ardından, 2024 kazılarında da aynı imparatora ait ikinci bir baskı mühür, bronz sikkeler, ok uçları ve mızraklar bulundu. Bu bulgular, Günbeli köyünün de savaş sırasında önemli bir çatışma alanı olduğunu gösteriyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı