www.cankirihaber.net olarak merak edilenleri işin uzmanlarına sormaya devam ediyoruz.


Diyetisyen Eda Kıyısin, günde en az 3 litre su içilmesi gerektiğini ve kilo vermek noktasında da mucizevi şeylerden medet ummamak gerektiğini söyledi.
Çankırı'da 5 yıldır kendi kliniğinde danışanlarına hizmet veren Diyetisyen Eda Kıyısin, kilo vermek hakkında tavsiyelerde bulundu.

Birçok danışanı ile kilo verme üzerine çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Dyt. Kıyısin, "Kilo verme üzerine konuşacak olursak, obezite zaten çağımızın hastalığı. Bu noktada kimisinin 2 kilo vermekle ilgili problemi var. Kimisinin 20-30 kilo problemleri var. Buradaki kilo vermek noktasında fiziksel kaygıdan çok bizim endişemiz daha çok sağlık problemleriyle alakalı. Bizim belli aralıklarımız var. Bunun dışında olan danışanlarımızı veya hastalarla artık sağlık problemleri oluştuğu için burada artık bir beslenme, bir kilo verme sürecinde mecburi bir giriş yapmak durumunda kalıyoruz. Çünkü eğer devam edilmezse bu süreçte kalp damar hastalıklarından, kalp krizine kadar giden bir yol, diyabetle beraber uzuv kayıp kadar giden bir yol aslında birçoğunu tetikleyen şey obezite oluyor." dedi.


Kilo vermeyi desteklediklerini söyleyen Diyetisyen Eda Kıyısin, "Kilo vermek noktasında da mucizevi şeylerden medet ummaktansa yani bir ottan, bir ilaçtan, bir mamadan veya bir makina da ameliyat olmaktansa daha çok davranış değişikliği sağlayarak sağlıklı alışkanlıklarını bir bakıma hayatımıza adapte etmemiz gerekiyor. Genel olarak ben ilerlediğim tarzda, kişinin var olan alışkanlıklarına uygun bir sağlıklı beslenme düzeni oluşturuyorum. Bu da sürdürülebilirlik noktasında bizi destekliyor. Yani kişi bana geldiğinde  bir düzen oluşturuyor. Benden gittikten sonra da o düzeni devam ettirebiliyor olması lazım ki verdiğiniz kilo kalıcı olabilsin. Burada kısa süreli kilo vermek üzerine ilerlemekten çok, uzun vadede kalıcı kilo vermek üzerine ilerlemek biraz daha sağlıklı ve dengeli beslenmeye bizi itiyor." şeklinde konuştu. 

ALKÜ'den İlk Erasmus Doktora Hareketliği: İki Öğrenci Bulgaristan’da Eğitim Aldı ALKÜ'den İlk Erasmus Doktora Hareketliği: İki Öğrenci Bulgaristan’da Eğitim Aldı

Kilo vermek noktasında su içmenin çok önemli konulardan biri olduğunu belirten Dyt. Kıyısin, "Ben günlük en az üç litre suyun tüketilmesi gerektiğini öneriyorum. Üzerine içtiğimiz çay, kahve kadar da mutlaka su tüketilmesi gerekiyor. Burada çay, kahve tüketildiğinde gün içerisinde sanki su ihtiyacımız gideriliyormuş gibi hissedilse de büyük oranda aslında susuzluk ve su kaybına sebep olduğu için içtiğimiz suyu da götürdüğünden aslında vücudumuzda hiç su kalmadığı için kilo verme süreci bu noktada bayağı zorlaşıyor. Buraya gelen danışanlarıma benim söylediğim iki şey var. Değiştiremeyeceğiniz bir su ve bir düzen alternatifi var kilo vermek noktasında. Harici her şeyin bir alternatifi bulunabiliyor. Ama düzen bozulduğunda ve su tüketimi azaldığında kilo vermede bu noktada baya zorlaşıyor." dedi. 


Danışanlarına yaptığı beslenme tablolarında genelde ana öğün ara öğünler belirlediğini söyleyen Diyetisyen Eda Kıyısin, "Ana öğün ve ara öğün belirlediğimizde kilo verme sürecinde bizi olumlu yönde tetikliyor. Uzun süre açlıklarla kendimizi kilo vermeye itersek, burada vücut kısır döngüye girdiğinden büyük oranda kilo vermek yerine vücut yağlanarak sürenin içerisinden çıkıyor. İlk başlarda kaybettiğimiz su kaybı, eski düzenimize döndüğümüzde tekrar suyu aldığımızda zaten eski kilomuza geri dönüyoruz ve kalıcı bir kilo verme olmuyor. Bunun için düzenli ve sürdürülebilir bir beslenme, yavaş giden kilolar ve sağlam giden kilolar aslında biz onu da önceliğimiz olmuş oluyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: Burak Kaya