Gayrimenkul Uzmanı Yeliz Sakarya, gayrimenkul sektöründe sıkça karşılaşılan sorunlardan birinin kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki farklar olduğunu belirtti. Bu iki kavram arasındaki ince çizgiye dikkat çeken Sakarya, kat irtifakının, inşaat projesinin onaylandığını gösterdiğini ve inşaat faaliyetleri süren bir arsa üzerinde hak sahiplerine ait payların geçici olarak belirlendiği bir tapu çeşidi olduğunu açıkladı. Öte yandan, kat mülkiyetinin, inşası tamamlanan gayrimenkulün yasal mevzuata uygun yapıldığını gösterdiğini belirtti. Kat mülkiyetine geçiş yapıldığında tapu cinsi ‘bina’ olarak değişiyor.

Sakarya, kat irtifaklı tapunun alım-satım, ipotek ve kredi işlemlerinde herhangi bir sorun yaratmadığını vurguladı. Ayrıca, kat mülkiyetli taşınmazların genellikle kat irtifaklı mülklerden %20 daha yüksek değerlemesi yapıldığını belirtti. Mülk alırken, mevcut fiziki durum ile projenin uyumlu olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Sakarya, bu durumun kat mülkiyetine geçişin şartlarından biri olduğunu vurguladı.

Toplum Destekli Polislik Ekibi, Dolandırıcılıkla Mücadele İçin Sahada Toplum Destekli Polislik Ekibi, Dolandırıcılıkla Mücadele İçin Sahada

Sakarya, bireysel olarak kat mülkiyetine geçişin mümkün olmadığını, bu sürecin müteahhit firmanın sorumluluğunda olduğunu belirtti. Eğer müteahhit firmanın görevi yerine getirmemesi durumunda, apartman ve site maliklerinin tamamının müracaatıyla birlikte yasal prosedürleri takip ederek belediyeden iskan raporu alabileceklerini ve tapu müdürlüğünde cins değişikliği yaptırabileceklerini söyledi.

Sonuç olarak, kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki farkları bilmek, gayrimenkul yatırımı yapacak vatandaşlar için büyük önem taşıyor. Bu bilgilere dikkat ederek hareket eden alıcılar, daha güvenli ve bilinçli bir şekilde mülk sahibi olabileceklerdir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı