Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Yeni düzenlemelerin, sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırırken, hastanelerin yükünü hafifleteceğini ve tasarruf sağlayacağını belirtti.
Dr. Sarıkaya, yönetmeliğin işlevsel uygulanmasıyla, gereksiz sevklerin önleneceğini ve aile hekimlerinin, ikinci basamaktan hastanın durumuna uygun polikliniklerden randevu alabileceğini ifade etti. Bu randevular üzerinden hastane başvuru kesintisinin yüzde 50 oranında azaltılacağını belirten Sarıkaya, “Bu düzenleme hastanelerimizde ciddi bir rahatlama sağlayacak” dedi.
Aile hekimlerine yönelik teşvik ödemelerinde de büyük bir artış yapıldığını açıklayan Sarıkaya, “Eski yönetmelikte aile hekimleri tavan ödemenin yüzde 42’sini alıyordu. Yeni düzenlemeyle bu oran yüzde 126’ya çıkarıldı. Ayrıca 14 bin 800 TL olan teşvik ücreti 44 bin 800 TL’ye yükseltildi. Bu artışlar, aile hekimlerimizin motivasyonunu artıracak” şeklinde konuştu.
Yeni yönetmelikle Aile Sağlığı Merkezleri’nde tetkik ve ilaç imkanlarının artırılacağını ve entegrelerde nöbet düzenlemeleri yapılacağını belirten Sarıkaya, aile hekimlerinin hastalarının diğer kurumlardaki başvurularını görebileceği yeni bir sistemin de hayata geçirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
“Vatandaşlarımızın sağlığını hastalanmadan korumayı önceliğimiz olarak görüyoruz” diyen Dr. Sarıkaya, yönetmeliğin tüm sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.
“Önceliğimiz, hastalanmadan vatandaşlarımızın sağlığını koruyabilmektir”
Vatandaşların hastalanmadan sağlıklarını koruyabilmeyi öncülük halinde tuttuklarını belirten Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Değerli sağlık personellerimiz ve çok kıymetli halkımız. Yapılan istatistik çalışmalarında, Türkiye’deki yaşlı nüfusun ve çeşitli hastalıklara sahip nüfusun yaygınlaştığı görülmüştür. Önceliğimiz, hastalanmadan vatandaşlarımızın sağlığını koruyabilmektir. Hastalıkların oluşmasının önlenmesinde birinci basamak, temel sağlık hizmetleri olarak adlandırdığımız, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi aşikârdır. Sağlık Bakanlığı’mızca hazırlanan, ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, 30 Ekim 2024 tarihinde Çarşamba günü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi” dedi.
“Aile hekimlerimiz, ikinci basamaktan hastanın durumuna uygun poliklinikten randevu alabilecek, aile hekimin aldığı randevularda hastane başvuru kesintisi yüzde 50 daha az olacak”
Aile hekimin aldığı randevularda hastane başvuru kesintisinin yüzde 50 daha az olacağını söyleyen Dr. Sarıkaya, “İlgili yönetmelikte, Çok sorulan bazı hususları sizlere aktarmak isterim. Yönetmeliğin, işlevsel olarak uygulanması ile ikinci basamağa anlamsız sevkler engellenerek hastanelerimizin yükü hafifleyecek ve maddi olarak ta ciddi bir tasarruf sağlanacaktır. Bu tasarruflardan elde edilecek tutar ise, sağlık tesislerine aktarılacaktır. Aile hekimlerimiz, ikinci basamaktan hastanın durumuna uygun poliklinikten randevu alabilecek, aile hekimin aldığı randevularda hastane başvuru kesintisi yüzde 50 daha az olacak” diye konuştu.
“15 Aralık’ta aile hekimlerimizin ücretleri hesaplandığında kaygılarının yersiz olduğunu göreceklerdir”
14 bin 800 TL olan teşvik ücretinin 44 bin 800’e çıkartılacağını kaydeden Dr. Sarıkaya, “Eski yönetmelikte, aile hekimleri tavan ödemesinin yüzde 42’sini alırken şu anki yönetmelikte ise yüzde 126’sını alacak ve 14 bin 800 TL olan teşvik ücreti 44 bin 800’e çıkartılacak. 15 Aralık’ta aile hekimlerimizin ücretleri hesaplandığında kaygılarının yersiz olduğunu göreceklerdir. Hedef muayene oranları yıllık belirlenecek ve hedefin yüzde 50’sine ulaştığında teşvik ödemesinin yüzde 50’sini alacaklardır. Aile hekimlerimizin manuel yazdığı reçetelerde hesaplamalara dahil edilecek ve veriler Sağlık Bakanlığı’mızın ‘Eczane Medula’ sistemi üzerinden hesaplanacaktır” şeklinde konuştu.
“Entegrelerdeki aile hekimlerinin nöbetleri ile ilgili düzenleme de yapılacaktır”
Entegrelerdeki aile hekimlerinin nöbetlerinde düzenleme yapılacağını ve burada yazılabilecek ilaçların arttırılacağının altını çizen Dr. Sarıkaya, “Aile Sağlığı Merkezi’nde yapılan tetkikler ve burada yazılabilecek ilaçlar arttırılacaktır. Entegrelerdeki aile hekimlerinin nöbetleri ile ilgili düzenleme de yapılacaktır. Aile Hekimliği Otomasyon Sistemi’nin ikinci ve üçüncü basamak ile entegre olacak, aile hekimi hastaneden görüntülü randevu alabilecektir. Covid-19’da da uygulandığı gibi aile hekimin hastasının diğer kurumlara bağlı müracaatını görebileceği gibi bir sistem en kısa sürede alınması hedeflenmektedir” dedi.
“Yönetmeliğin, tüm sağlık çalışanlarımıza ve halkımıza hayırlı olması temennisiyle sağlıklı günler diliyorum”
Yeni yönetmeliğin hayırlı olmasını dileyen Dr. Sarıkaya, “Özellikle kronik hastalarımızın, 65 yaş ve üstü hastalarımızın etkin takibi ile hastalığın azaltılmasını ve akılcı ilaç kullandırılmasının özendirilmesi amacıyla hazırlanan ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, tüm sağlık çalışanlarımıza ve halkımıza hayırlı olması temennisiyle sağlıklı günler diliyorum.” ifadelerini kullandı.