Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Eylül ayına ait işgücü istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, 15 yaş ve üzeri kişilerde işsiz sayısı bir önceki aya göre 35 bin kişi artarak 3 milyon 100 bine yükseldi. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 8,6 seviyesinde kaldı. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 6,7, kadınlarda ise yüzde 12,3 olarak tahmin edildi.

Eylül ayında istihdam edilen kişi sayısı 95 bin artarak 32 milyon 823 bin kişi oldu. İstihdam oranı 0,1 puan artışla yüzde 49,7’ye yükseldi. Erkeklerde bu oran yüzde 67,3, kadınlarda ise yüzde 32,5 olarak gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı ise yüzde 54,4 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 72,1, kadınlarda ise yüzde 37,0 olarak kaydedildi.

15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 17,1’e çıktı. Bu yaş grubunda erkeklerde işsizlik oranı yüzde 13,5, kadınlarda ise yüzde 24,0 olarak hesaplandı. Genç nüfustaki işsizlik oranındaki artış, genç iş gücü piyasasında karşılaşılan zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi.

Balığın En Lezzetli Zamanı: Hamsi ve Çinekop Tezgahları Süslüyor Balığın En Lezzetli Zamanı: Hamsi ve Çinekop Tezgahları Süslüyor

Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı, zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan bileşenin etkisiyle bir önceki aya göre 1,7 puan azalarak yüzde 25,6 seviyesine geriledi. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin birleşik oranı yüzde 17,3, işsiz ve potansiyel işgücünün birleşik oranı ise yüzde 17,9 olarak belirlendi.

İstihdam edilenlerin haftalık ortalama fiili çalışma süresi, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak 42,7 saat oldu. Bu süre, bir önceki aya göre değişim göstermedi.

Bu veriler, Türkiye’nin iş gücü piyasasında istihdamın arttığını ancak işsizlik oranlarında büyük bir değişiklik olmadığını ortaya koyuyor. Genç nüfusta yaşanan işsizlik artışı ise iş gücü piyasasında önemli bir sorun teşkil etmeye devam ediyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı