Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kasım ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkları ve girdi fiyatlarındaki değişimlere dair açıklamalarda bulundu. Bayraktar, özellikle gıda ürünlerinde büyük fiyat farklılıkları yaşandığını belirtti.
Bayraktar’ın yaptığı açıklamaya göre, Kasım ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla görüldüğü ürün limon oldu. Limonun fiyat farkı yüzde 253,7 olarak kaydedilirken, limonu sırasıyla patates (yüzde 204,9), kuru kayısı (yüzde 197,4), havuç (yüzde 193,1) ve antepfıstığı (yüzde 188,7) takip etti. Bayraktar, limonun üreticiden 8,25 TL olan fiyatının marketlerde 29,18 TL'ye yükseldiğini, patatesin 6,13 TL'den 18,69 TL'ye çıktığını ve kuru kayısının 135 TL'den 401,52 TL'ye yükseldiğini ifade etti.
Kasım ayında en fazla fiyat artışının markette patlıcan, üreticide ise karnabahar ürününde yaşandığını belirten Bayraktar, markette portakalın fiyatının yüzde 17,2 düşüş gösterdiğini de ekledi. Ayrıca, üretici fiyatlarında en büyük düşüşün limon ve kabakta görüldüğünü söyledi.
Bayraktar, açıklamasında ayrıca Kasım ayında market fiyatlarında 42 ürünün 38’inde fiyat artışı yaşandığını, bu artışların patlıcan (yüzde 69,2), domates (yüzde 47,5) ve kuru soğan (yüzde 42,3) gibi ürünlerde yoğunlaştığını belirtti. Öte yandan, markette fiyatı en fazla azalan ürünün ise portakal olduğunu söyledi.
Üretici fiyatlarındaki değişimleri de açıklayan Bayraktar, üreticide 34 üründen 20'sinde fiyat artışı, 7'sinde fiyat düşüşü ve 7'sinde fiyat değişimi yaşandığını belirtti. Özellikle karnabahar ve beyaz lahana gibi ürünlerde büyük fiyat artışları görüldü.
Bayraktar, bu fiyat değişimlerinin nedenlerini de açıklayarak, zeytinyağı piyasasında yaşanan durgunluğun talep azalmasına yol açtığını, patlıcandaki artışın ise sera üretimine geçişle ilgili arz düşüşünden kaynaklandığını söyledi. Ayrıca, limon ve kabakta fiyat düşüşlerinin arz artışından kaynaklandığını vurguladı.
Kasım ayında girdi fiyatlarında da artışlar yaşandı. Bayraktar, özellikle gübre fiyatlarının arttığını, Ekim ayına göre amonyum sülfat gübresinin yüzde 3,6, DAP gübresinin ise yüzde 2,3 oranında yükseldiğini belirtti. Geçen yılın aynı dönemine göre gübre fiyatlarında yüzde 29,3’e varan artışlar yaşandığını vurgulayan Bayraktar, ayrıca süt yemi ve besi yeminin de yıllık bazda yüzde 36 civarında arttığını kaydetti.
Tarım ilaçları ve elektrik fiyatlarının da önemli artışlar gösterdiğini belirten Bayraktar, elektrik fiyatlarının yıllık bazda yüzde 30,4 oranında yükseldiğini, mazot fiyatlarının ise Kasım ayında aylık yüzde 3,3, yıllık ise yüzde 17,2 arttığını açıkladı.